5 augustus 2021

Ingetogen vijfde editie Pride at the Beach

Van maandag tot en met woensdag vond voor de vijfde keer het jaarlijkse evenement Pride at the Beach plaats in Zandvoort. Deze jubileumeditie was, vanwege de coronamaatregelen, een stuk minder uitbundig dan voorgaande jaren.

De organisatie heeft er het beste van gemaakt en heeft maandag, dinsdag en woensdag toch het een en ander kunnen organiseren, hoofdzakelijk van culturele aard. Er zijn bijvoorbeeld op diverse locaties tentoonstellingen ingericht waarbij Pride centraal staat.

Maandag om 12.00 uur werd Pride at the Beach officieel geopend door het hijsen van de jubileumvlag op het Raadhuisplein. Er werd daarbij tevens gememoreerd aan de 71 vlaggen in het raadhuis die The Zero Flag project uitbeelden. Elke vlag staat voor een land waar ‘openlijk jezelf zijn’ strafbaar is. Bij elke vlag stond vermeld hoeveel jaar gevangenisstraf daar voor staat en in sommige landen staat er zelfs de doodstraf op.

Na de opening vertrok een klein gezelschap voor een korte parade door het centrum. Ze werden daarbij vergezeld door een DJ die vanuit een nostalgisch busje er met zijn muziek nog enigszins een feestelijk tintje aan gaf. Tijdens de drie dagen werden nog een radioprogramma, een bingo, een pub-quiz, een regenboogborrel en een beachvolleybaltoernooi georganiseerd die allemaal in het teken van Pride stonden.

Levensgrote kleurplaat

Voor de kinderen had de organisatie van Pride at the Beach iets leuks bedacht. Kunstenaars Marianne Rebel en Hilly Jansen hadden een levensgrote kleurplaat gemaakt waarin diversiteit en inclusie centraal stond. Wat opviel was dat er vooral wat oudere jeugd, zo tussen 15 en 18 jaar, op af kwam om onder begeleiding van de ontwerpers de kleurplaat in te kleuren.

Kinderen kleurden de levensgrote tekening in

Ondanks dat de organisatie blij was dat er toch nog een goedgevuld programma kon worden gepresenteerd, zal het enthousiasme groot zijn als volgend jaar weer op uitbundiger wijze kan worden stilgestaan bij de acceptatie van LHBTIQ+.

Deel dit: