2 november 2021

Indrukwekkende Lichtjesavond drukbezocht

Dinsdagavond vond op de begraafplaats aan de Tollensstraat voor de vijfde keer de Lichtjesavond plaats. Ruim 400 belangstellenden bezochten de plechtigheid, onder wie ook burgemeester David Moolenburgh.  

De algemene begraafplaats Noorderduin Zandvoort, zoals de begraafplaats voluit heet, was deze avond prachtig en sfeervol verlicht. Bij de ingang van de aula kreeg iedereen een kaars aangeboden en een beschilderd katoenen zakje, waarin bloembolletjes zaten die in de borders rond de boom konden worden geplant zodat er in het voorjaar een bloemenpracht ontstaat.

De opzet van de Lichtjesavond is om nabestaanden de gelegenheid te geven een kaarsje te plaatsen op het graf van een overleden familielid of kennis. Dat gebeurde massaal.  Via een korte verlichte wandelroute kwam men bij de notenboom in het oude gedeelte van de begraafplaats, die ook prachtig verlicht was. Rond de boom had je de mogelijkheid een wenskaart op te hangen. Nieuw dit jaar waren drie grote harten waarin bezoekers een roos konden steken voor dierbaren die niet in Zandvoort begraven liggen. De wenskaarten blijven hangen zo lang het weer het toelaat. Ze verdwijnen vanzelf.

Hoogtepunt van de Lichtjesavond was het opnoemen van de namen van overledenen die afgelopen jaar op de begraafplaats begraven zijn, verstrooid of in een urn zijn bijgezet, alsook van diegenen van wie afscheid is genomen in het rouwcentrum of in de aula van de begraafplaats. Voor al deze overledenen werd een kaarsje gebrand onder de notenboom. Dit alles gebeurde onder doodse stilte. Heel indrukwekkend.

Opvallend was ook het grote aantal jonge mensen die de plechtigheid bijwoonden. Extra sfeervol was het optreden van de tweemans formatie Basic Matters. Na afloop werd er glühwein en warme chocolademelk geschonken. Het succes van de Lichtjesavond was mede te danken aan het grote aantal vrijwilligers.

Deel dit: