15 mei 2020

In Politiek Zandvoort is niets wat het lijkt

Na een week van partijpolitiek gegoochel met oude beleidstukken en dubbele agenda’s, was het na het vertrek van het college tijd voor jongleren met politiek correcte clichés. De kreet ‘alleen maar verliezers’ mocht daarbij natuurlijk niet ontbreken. Zijn er dan echt geen winnaars? D66 lijkt spekkoper.

Met de belangen van de inwoners van Zandvoort of ondernemers bij wie het water aan de lippen staat, had het in ieder geval niets te maken. Nu het stof in de circuspiste is neergedaald en de artiesten zijn afgeschminkt, kan het speculeren beginnen en worden overgegaan tot de orde van de dag. Dat is voorlopig de formatie van een nieuw college en alleen D66 lijkt daarbij verzekerd van een basisplaats.

Indien OPZ als grootste partij traditioneel het bal zal openen, zijn de mogelijkheden beperkt. Samenwerking met de VVD is onwaarschijnlijk en met het CDA zo goed als uitgesloten. Dan blijven over de bondgenoten van het amendement; D66 en PVV. Het is de vraag of D66 daaraan mee zal willen werken, gezien de rol van OPZ bij de open zenuw die ontstond na het vertrek van wethouder Gerard Kuipers. Maar in Circus Zandvoort is niets wat het lijkt en akkefietjes uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

De bal kan ook zomaar bij de VVD terechtkomen. Een coalitie met CDA en D66, aangevuld met de steun van oftewel PvdA, GBZ en/of GL lijkt dan de enige optie. Wat de toekomst ook brengen zal, de bookmakers van Circus Zandvoort voorspellen dat vermoedelijk slechts één van de huidige drie demissionaire wethouders terug zal keren in een nieuw college.

door Piet Bom

Deel dit: