2 april 2021

In één week 580 hardrijders bekeurd

De politie heeft deze week extra controles op veiligheid in Zandvoort gehouden. Er werden afgelopen week dagelijks op verschillende tijdstippen controles gehouden op snelheid, niet handsfree bellen, het dragen van veiligheidsgordels en valhelmen en verkeersgedrag. Onder andere zijn maar liefst 580 hardrijders bekeurd.

Het ging om het traject Zeeweg, Boulevard Barnaart, Burgemeester van Alphenstraat, Van Lennepweg en de Zandvoortselaan. Dit traject is gekozen omdat hier veel verkeersongevallen plaatsvinden die vaak worden veroorzaakt door een te hoge snelheid.

Met behulp van ‘floating car data’ kon de politie uitzoeken op welke momenten er te hard gereden wordt en daarop werden de controlemomenten aangepast. Floating Car data maakt gebruik van de GPS uit de routenavigatie. Op basis van de locatiebepaling uit de GPS kunnen trajectreistijden en trajectsnelheden worden bepaald.

Bekeuringen

Tijdens de afgelopen week zijn er vijfhonderdtachtig (580) bekeuringen uitgeschreven voor het overschrijden van de maximum snelheid. De controles zijn gedaan met de radaropstelling en met een uit de hand te bedienen laser waarbij de hoogst gemeten snelheid 159 km per uur was. Op de Zeeweg, waar deze snelheid werd gemeten, geldt een maximum snelheid van 80 km per uur. Dit was tijdens het mooie weer om 15.30 uur ’s middags. Van deze bestuurder is zijn rijbewijs ingevorderd.

Verder werd er bij bromfietscontroles geschreven voor het overschrijden van de constructiesnelheid en het rijden zonder rijbewijs. Ook werden er begrenzers in beslaggenomen. Het gaat hier om apparaten die worden ingeschakeld op het moment van een controle. De bromfietsmotor levert dan een stuk minder vermogen dan anders.

Tijdens de drukke dagen met het mooie weer werden er motorrijders bekeurd die over het fietspad langs de file naar het strand reden. Op dat moment was het op de fietspaden zelf al druk genoeg en leverden de motoren verkeersgevaarlijke situaties op.

Extra controles

Hoewel het project Hotspot volgende week weer naar een nieuwe verkeersgevaarlijke plaats trekt, zullen deze zomer op gezette tijden controles langs de stranden worden uitgevoerd. Hierbij wordt specifiek gelet op geluidsoverlast door motoren.

Deel dit: