13 juli 2022

Huurders Pré Wonen in het zonnetje gezet

Woningbouwcorporatie Pré Wonen heeft een aantal huurders in het zonnetje gezet, omdat zij al meer dan vijftig jaar in dezelfde huurwoning zitten. De huurders werden uitgenodigd op kantoor en kregen na afloop een attentie met een bos bloemen.

Het feit dat ze al zo lang in dezelfde woning leven, leverde ook de nodige verhalen op. Een buurtbewoonster in de Celsiusstraat ziet bijvoorbeeld nu dat de tuinen worden begrensd met schuttingen. “Vroeger stond je in de tuin met je buren een praatje te maken”, vertelde ze. “In de begintijd mochten de hekjes niet hoger zijn dan 40 centimeter. Het is wel eens gebeurd dat iemand een hekje heeft geplaatst, die een hoogte heeft gehad van 60 centimeter. Nou die heeft niet veel later het hek weer af moeten breken.”

Een huurder uit het centrum vertelde dat hij de woning ooit heeft gekregen via loting bij stichting Onderling Hulpbetoon. Daarbij werd een heuse pet gebruikt met daarin de loten van de woningzoekenden.

Een Zandvoortse huurder uit de Treubstraat vertelde dat hij één van de eersten was, die in de jaren zestig een huurwoning betrok. “Ik voelde met net een cowboy”, vertelde hij. Dat komt omdat er alleen via een doorsteek bij de Noorderduinweg en Kamerlingh Onnesstraat het mogelijk was om de Treubstraat te bereiken. Over de bouw vertelde hij dat de bouwlieden een keer zijn tuin hebben gebruikt om cement te maken. Na elke werkdag ruimde hij de tuin zoveel mogelijk op om een dag later weer opnieuw te kunnen beginnen. Nadat de werkzaamheden gereed waren, is de tuin definitief netjes ingericht.

Jaap Koper

Deel dit: