19 juli 2022

Hoog niveau tijdens twintigjarig jubileum AmsterJam

De schitterende weersomstandigheden ten spijt viel het aantal deelnemers aan het internationale AmsterJam freestyle frisbee toernooi een beetje tegen, maar het niveau was gelukkig uitzonderlijk hoog en het was heel erg gezellig. Zestien freestylers oftewel acht koppels deden er mee, de oudste was maar liefst 66, de jongste slechts 11 (!).

De regels zijn simpel en doen denken aan die van de vrije kür bij de paren van het kunstschaatsen. De deelnemers kiezen hun eigen muziek voor hun ingestudeerde dan wel geïmproviseerde oefening. Winnaars werden Tom Leitner (VS) en Freddy Finner (Dui). Op gepaste afstand volgden Paul Kenny (VS) en Clay Collera (Ita) als tweede en daarmee kan worden gesteld dat trans-Atlantische combinaties het toernooi domineerden. Kenny en Collera waren overigens de twee oudste deelnemers en vermaakten het publiek met dezelfde oefening op exact dezelfde muziek als waarmee zij het WK van 2003 in Rimini op hun naam schreven.

De derde plaats was een Scandinavische aangelegenheid en ging naar de Deen Jan Soerensen en Cedric Stevens uit Noorwegen. Voor Stevens was het z’n eerste podiumplaats ooit en hij noemde dat een ‘life changing experience’. Speciale vermelding verdienen Jesse de Boer en Jamie Koopmanschap. Zij eindigden weliswaar laatste, maar dat is op elfjarige leeftijd tussen een deelnemersveld met erkende grootmeesters natuurlijk geen schande.

Toernooidirecteur Iwan de Moor kijkt tevreden terug op de twintigste editie van ‘zijn’ AmsterJam. Hij memoreerde hoe er de afgelopen twintig jaar bijna tweehonderd verschillende freestylers uit de hele wereld aan het toernooi hebben meegedaan en kijkt al uit naar volgend jaar, wanneer AmsterJam gepland staat voor het weekend van 22 en 23 juli.

Deel dit: