1 september 2021

Herinneringen aan de Grand Prix in Zandvoort – deel 7

In aanloop naar de Dutch Grand Prix begin september maken we in de Zandvoortse Courant ruimte vrij voor Zandvoorters die in het verleden een of meerdere Grand Prix’s op het circuit hebben bijgewoond en daar prachtige verhalen over kunnen vertellen.

Deze week de herinnering van Harry Lemmens: “Van het een op andere moment werd ik plotseling tolk.”

Harry Lemmens was als jongetje altijd op het circuit te vinden. “We kropen onder het hek door en vermaakten ons in het racecentrum. Na de wedstrijden gingen we op zoek naar lege flesjes en dat leverde een leuk zakcentje op aan statiegeld.”

De Formule 1 race van zondag 18 juli 1965 was voor Harry een wel heel bijzondere. De race werd gewonnen door Jim Clark in een Lotus. Na afloop was er grote consternatie in het Lotus-kamp. De grote baas Colin Chapman werd door de politie gearresteerd. Hij bleek voor de start van de race een politieman te hebben geslagen. De agent zou Chapman, die geen bewijs kon laten zien, hebben gevraagd van de baan af te gaan. De Lotus-teambaas moest daarom na de wedstrijd mee naar het politiebureau.

Winnaar Jim Clark wilde zijn baas steunen en gaf aan ook naar het bureau te willen gaan. Alleen wist hij niet waar dat was. Zodoende vroeg hij aan de toen 15-jarige Harry, die er met zijn nieuwsgierige koppie bijstond, of hij Engels sprak en hem wilde helpen. Het werd Harry’s moment van glorie, want hij mocht als tolk mee in de auto van Jim Clark om hem de weg te wijzen naar het politiebureau aan de Hogeweg. Chapman heeft daar volgens Harry twee dagen vast gezeten alvorens hij op dinsdag in Haarlem voor de kantonrechter moest verschijnen. Wat de straf was weet Harry niet meer.

Portier bij Garage Davids

Harry was in de Grand Prix-tijd ook altijd te vinden in Garage Davids aan de Burgemeester Engelbertsstraat, waar nu supermarkt Dirk van den Broek zit. “Mijn broer werkte er als monteur. Ik mocht dan bij de deur staan als portier om mensen die er niks te zoeken hadden tegen te houden. Soms werden de raceauto’s op een trailer naar het circuit gebracht. Dan mocht ik meerijden en kwam ik zo voor niks het circuit binnen”, weet Harry zich nog goed te herinneren.

De hele serie van 7 verhalen is terug te lezen onder het kopje Herinneringen aan de Grand Prix in Zandvoort

Deel dit: