26 augustus 2021

Herinneringen aan de Grand Prix in Zandvoort – deel 6

In aanloop naar de Dutch Grand Prix begin september maken we in de Zandvoortse Courant ruimte vrij voor Zandvoorters die in het verleden een of meerdere Grand Prix’s op het circuit hebben bijgewoond en daar prachtige verhalen over kunnen vertellen.

Deze week de herinnering van Paula Janssen: “Ik stond opeens oog in oog met Niki Lauda.”

Paula Janssen woont al vanaf haar zevende jaar in Zandvoort. Als kind ging ze net als alle andere jongens en meisjes naar het circuit als er races waren. “We kropen dan onder hekken door om zo binnen te komen.” Ze vond al die raceauto’s meteen heel interessant.

“Ik wist meestal door te dringen tot het rennerskwartier. Daar werd gesleuteld aan de wagens en liepen ook de coureurs rond. Ik liep daar dan gewoon tussen. Dat kon toen nog. Wat ik me ook nog goed herinner is dat in het dorp bij verschillende garages de raceauto’s stonden. Zo weet ik nog dat bij garage Kooyman in de Brederodestraat de Ferrari’s werden gerepareerd. Ik ben altijd al fan geweest van Ferrari. Dus dat vond ik geweldig. Het was toen ook heel gewoon dat de raceauto’s vanuit de garages door het dorp over de weg naar het circuit werden gereden, met de coureurs achter het stuur.” Voordat in 1973 de nieuwe pits werd neergezet, stalden de diverse Formule 1 teams hun bolides gewoon bij de verschillende garages in het dorp. De monteurs reden dan zelf de wagens over de openbare weg naar de parkeerplaats op het circuit.

Wat Paula ook nooit zal vergeten is dat ze als kind na de trainingen en de wedstrijden bij de tribunes en in de duinen na afloop op zoek ging naar lege flesjes. “Dat leverde een flink bedrag aan statiegeld op.”

Unieke verzameling beelden en gadgets

Op een gegeven moment is Paula alles gaan fotograferen, zowel in de garages als in het rennerskwartier. “Ik probeerde zo dicht mogelijk bij de coureurs te komen. Op een gegeven moment stond ik oog in oog met Niki Lauda. Dat leverde een prachtige close up foto op. Ik was zo trots als een pauw.” In de loop der jaren heeft ze behalve foto’s en films ook veel race-gadgets verzameld. Die heeft ze uitgeleend aan koffiecorner Rabbel, die in de zaak een prachtige collectie heeft staan van alles wat met racen en de Formule 1 te maken heeft.

Zoals gezegd was Paula altijd een Ferrari-fan. “Nee, in een raceauto van dit merk heb ik nooit gereden, maar op mijn vijftigste verjaardag ben ik verrast. Mocht ik zo maar in een Testa Rossa rijden. Wat een ervaring! Dit vergeet ik mijn hele leven niet.”

De komende Grand Prix in september gaat Paula thuis voor de televisie bekijken. “Dan zie je het tegenwoordig beter dan op het circuit zelf. En als ik mijn achterdeur open zet, hoor ik ze live rijden.”

De hele serie van 7 verhalen is terug te lezen onder het kopje Herinneringen aan de Grand Prix in Zandvoort

Deel dit: