12 augustus 2021

Herinneringen aan de Grand Prix in Zandvoort – deel 4

In aanloop naar de Dutch Grand Prix begin september maken we in de Zandvoortse Courant ruimte vrij voor Zandvoorters die in het verleden een of meerdere Grand Prix’s op het circuit hebben bijgewoond en daar prachtige verhalen over kunnen vertellen.

Deze week de herinnering van Peter Kanger: “Stirling Moss is mijn grote held”

Peter Kanger heeft heel veel herinneringen aan de vele Grand Prix races die hij heeft meegemaakt. Teveel om allemaal de revue te laten passeren. Daarom hieronder slechts een kleine greep uit zijn boeiende verhalen.

“Sinds 1958 heb ik een groot aantal van de Zandvoortse Formule 1 Grand Prix races bezocht. De eerste jaren uitsluitend om naar de races te kijken, maar later ben ik ook druk bezig geweest met het verzamelen van handtekeningen van de Formule 1 coureurs.”

“Het echte verzamelen is begonnen tijdens de Grand Prix van de jaren 1963-1964; dat waren de jaren dat ik bij het Lotus F1 team allerlei klusjes mocht opknappen, zoals het poetsen van de auto’s, trainingstijden van de concurrenten opnemen en het weerbericht bellen.”

“Tot 1985 heb ik mijn collectie handtekeningen aardig kunnen uitbreiden. De handtekeningen van Jim Clark en Graham Hill zijn mij erg dierbaar, maar ook de handtekening van Piers Courage die ik vlak voor de start van zijn fatale Grand Prix race op Zandvoort  in 1970 van hem kreeg.”

Stirling Moss

“Voor mij als jong binkie was het zeer indrukwekkend om al die mooie raceauto’s van dichtbij te kunnen zien. Mijn grote held was Stirling Moss, die tot mijn grote vreugde aan het einde van de race in 1958 als winnaar werd afgevlagd. Mijn eerste persoonlijk ontmoeting met Moss was in 1960. Tijdens de training wist ik achter de pitboxen te komen. In de vrachtauto van het Lotus-team zag ik de overwinningskrans hangen van de door Moss gewonnen GP van Monaco. Het leek mij erg leuk om die in mijn kamer te kunnen ophangen. Aan Stirling Moss vroeg ik of ik die krans mocht hebben. Maar hij schudde nee. Wel scheurde Moss er twee laurierblaadjes vanaf, waarvan ik er één nog steeds in mijn bezit heb. Ook was ik erg blij met de foto met handtekening die ik van hem kreeg.”

Fotoboek

“Een aantal jaren later ben ik weer in contact gekomen met Moss. Jaarlijks stuurde ik hem op zijn verjaardag de nieuwste Nederlandse postzegels op, wetende dat postzegels sparen zijn hobby was. Toen hij 80 jaar werd heb ik hem een mooi fotoboek van Nederland cadeau gegeven. Want Nederland had, vertelde hij mij eens, een speciaal plekje in zijn hart. Zijn beide huwelijksreizen hadden dan ook als bestemming Nederland. Zoals altijd kreeg ik ook nu weer een fijne bedankbrief van hem terug. In april 2020 is Stirling Moss overleden.”

René Arnoux

“Één van de voor mij  meest aansprekende crashes uit de historie van de Zandvoortse Grand Prix was die van de Fransman René Arnoux in 1982. Arnoux, die op de dag van de GP van Zandvoort 1982 zijn 34e verjaardag vierde, mocht van geluk spreken dat hij ’s avonds met wat vrienden een glaasje wijn op zijn gezondheid kon drinken. In de 22e ronde van de GP kwam hij met 300 kilometer op de Tarzanbocht af toen er zich een probleem met zijn remmen voordeed. Ik zag het voor mijn eigen ogen gebeuren. Dankzij de vaak bekritiseerde stapels oude autobanden liep alles uiteindelijk toch goed af voor Arnoux, maar vooral ook voor de toeschouwers.

Deze en nog veel meer verhalen van Peter Kanger zijn te vinden op zijn website www.f1autographs.nl

De hele serie verhalen is terug te lezen onder het kopje Herinneringen aan de Grand Prix in Zandvoort

Deel dit: