12 augustus 2021

Herinneringen aan de Grand Prix in Zandvoort – deel 1

In aanloop naar de Dutch Grand Prix begin september maken we in de Zandvoortse Courant ruimte vrij voor Zandvoorters die in het verleden een of meerdere Grand Prix’s op het circuit hebben bijgewoond en daar prachtige verhalen over kunnen vertellen.

Deze week de herinnering van Gusta Zonneveld: “Met het hele gezin de duinen in met koek en zopie…

Gusta Zonneveld (57) bewaart hele goede herinneringen aan de jaarlijkse Formule 1-races die tot 1985 in Zandvoort werden gehouden. Nog altijd is zij nauw bij de racerij betrokken als bestuurslid van de Historische Auto Ren Club.

Gusta vertelt over haar herinnering “Ons gezin bestond toen uit vader, moeder en zeven kinderen. Mijn vader, Leo Zonneveld, had een kruidenierswinkel in de Diaconiehuisstraat genaamd ‘Kruidenierszaak Bakkenhoven’. Hij was een zeer vooruitstrevend man en zag overal handel in. Zo ook in het circuit…”

Haar vader was dan ook de eerste die op het circuit koek en zopie verkocht in de vorm van flesjes bier en fris, koek, chips en later ook (via het werk van zijn oudste zoon Jan) warme worst. Alle zeven kinderen plus aanhang hielpen mee.

Gusta: “We werden met kratten en al op een tractor op diverse strategische plekken in het duin gedropt. Er werd van de kratten een soort winkeltje gemaakt en de verkoop kon beginnen. Als de files na de race weg waren, de rust was weergekeerd en we thuis het geld hadden geteld, gingen we in de avond met z’n allen terug naar het circuit om lege flesjes te zoeken voor het statiegeld. Big business!”

Ze geniet er nog altijd van als ze op die periode terugkijkt. “De handel ging in de loop der jaren zo goed dat een goede vriend van mijn vader, Andries ter Wolbeek die bij groothandel Ven werkte, met een mega vrachtwagen vol handel bij tunnel Oost kwam te staan. Van daaruit gingen we de duinen in om onze ‘winkel’ te bevoorraden. Ook bij tunnel Oost zelf deden we trouwens goede zaken!”

Gusta: “Ik ben al bijna 35 jaar getrouwd met Denys, een super race fan! We wonen niet ver van het circuit. Als er races zijn horen we het geluid luid en duidelijk. Dan voel ik meteen die sfeer weer, heerlijk. We hebben twee dochters, Rosa en Iris en die vinden het helemaal te gek. Ze zijn ook allebei vrijwilliger bij de Historische Auto Ren Club, dus ook zij zijn regelmatig op het circuit te vinden. Rosa, onze oudste dochter, verblijft momenteel in Amerika. Ze zou vorig jaar mei voor de GP naar huis komen, maar ja dat ging door corona helaas niet door. Ze volgt de Formule 1 op de voet en staat daar zelfs om 06.00 uur in de ochtend voor op vanwege het tijdsverschil.”

De hele familie kijkt dus uit naar begin september. Alleen kunnen ze nu niet de duinen in met hun koek en zopie. “Het is niet anders, de tijden zijn veranderd.”

De hele serie verhalen is terug te lezen onder het kopje Herinneringen aan de Grand Prix in Zandvoort

Deel dit: