4 mei 2022

Herdenking in Protestantse kerk

De Dodenherdenking in Zandvoort begon traditioneel in de Protestantse kerk. Deze sobere bijeenkomst werd opgeluisterd door het Zandvoorts Mannenkoor, twee leerlingen van de Oranje Nassauschool die ieder een toepasselijk gedicht voorlazen, een declamatie van Yvonne Bijster en muziek van organist Willem Stroman, die de goed gevulde kerk begeleidde bij het Wilhelmus.

Uiteraard was ook burgemeester David Moolenburgh van de partij. Hij memoreerde dat we de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog niet moeten vergeten. Zeker nu er steeds minder mensen zijn die de oorlog nog hebben meegemaakt. “Daardoor verdwijnen de levende herinneringen”, zo zei de burgemeester, “en daarom is het van belang dat we blijven gedenken en de huidige generatie er op wijzen dat vrede niet vanzelfsprekend is.”

Daarbij doelde hij natuurlijk op wat er op dit moment in Oekraïne gebeurt, waar onschuldige burgers worden vermoord en miljoenen onschuldige mensen op de vlucht zijn. Moolenburgh zegt hier in Zandvoort al gesproken te hebben met enkele Oekraïners, die inmiddels ook in Zandvoort onderdak hebben gevonden. Volgens hem maken deze mensen, vooral vrouwen met kinderen, zich grote zorgen om hun geliefden die achter moesten blijven in hun land.

De burgemeester was ook geschrokken van het bericht dat Nederland 22 plaatsen is gezakt op de internationale lijst van persvrijheid. “We hebben nog nooit zo laag gestaan en dat is heel zorgelijk”, sprak de burgervader. Hierbij gaf hij indirect ook aan hoe belangrijk het is dat we onze vrijheid moeten koesteren.

Na de bijeenkomst in de kerk begon een stille tocht dwars door het dorp op weg naar de herdenkingsbijeenkomst bij de Van Lennepweg.

Deel dit: