21 mei 2020

Hemelvaartsdag 2020: zomerse stranddag in coronatijd

Het was druk in Zandvoort vandaag. Hemelvaartsdag en stralend weer werkt als een magneet. Het strand lag vol alsof het hoogseizoen is. Vrijwel alle strandpaviljoens hebben een ’take away’ loket en de toiletten open zodat de strandgangers, die op hun eigen badlaken zitten omdat er geen bedjes verhuurd mogen worden, toch kunnen worden voorzien van een drankje en een snack. 

De Veiligheidsregio Kennemerland vroeg mensen thuis te blijven en niet naar de stranden van Zandvoort en Bloemendaal te gaan. Een ritje van Bentveld naar Zandvoort duurde na het middaguur meer dan een half uur!

De Zandvoortselaan werd door verkeersbegeleiders bij de rotonde bij Nieuw Unicum zoveel mogelijk afgesloten. Dat had burgemeester David Moolenburgh in de aanloop naar Hemelvaartsdag, en het vooruitzicht van mooi weer, al bekend gemaakt dat dit zou kunnen gaan gebeuren. Op de Zeeweg was dat niet het geval.

Burgemeester David Moolenburgh meldt als eerste reactie dat hij tevreden is over het verloop van deze dag: “Het was druk maar beheersbaar. En dat was voor ons belangrijk. We hebben met de NS goed contact gehad, maar het merendeel van de bezoekers kwam met de fiets of met de scooter. Ik heb woensdagavond tot het laatst volgehouden dat de toiletten open moesten. Dat is uiteindelijk ook gebeurd, anders was het een bende geworden. We hebben nu kunnen meemaken wat er vanaf 1 juni kan gaan gebeuren. Het was een opmaat daar naartoe. Het zal zoeken zijn hoe we het “nieuwe normaal” kunnen verbinden met verantwoord bezoek aan onze mooie stranden. Voorop staat eigen verantwoordelijkheid, maar als overheden zullen we toch ook moeten sturen en ingrijpen. Het is zoeken naar het juiste balans en evenwicht en daar werken we met heel veel mensen, hard aan.”

Veruit de meeste bezoekers waren per fiets of scooter gekomen, maar ook de parkeerterreinen stonden behoorlijk vol. Bij de Zandvoortselaan stonden verkeersregelaars die de mensen adviseerden om om te keren, bij de Zeeweg was dat niet het geval. 

Deel dit: