22 mei 2021

Help Natasscha aan een piano

Natasscha de Hoop heeft één grote wens: een eigen piano om voor haar demente moeder in een verzorgingshuis weer te kunnen spelen. Als kind wilde zij concertpianiste worden. Zij was heel talentvol en werd later zelfs aangenomen op het conservatorium in Maastricht. Maar door heftige depressies moest zij deze studie na anderhalf jaar beëindigen.

Die depressies hebben haar leven een andere wending gegeven. Ze raakte in een diep isolement. “Ik kon al die jaren niet pianospelen en ik had mijn diepe liefde voor klassieke muziek naar de achtergrond geduwd. Tot mijn dementerende moeder naar een verzorgingstehuis ging. Direct ontstond bij mij het verlangen om voor haar (en alle andere bewoners) daar piano te spelen, haar op te beuren met mooie klanken en haar helpen te herinneren hoe ik als kind piano speelde.”

Natasscha: “Ik begon weer te spelen op een digitale piano. Die is mooi om op te studeren, maar die voldoet niet aan mijn zuivere gehoor en gevoel voor intonatie. Daarom ben ik op zoek naar een akoestische (silent) piano. Ik heb zelf en klein bedrag gespaard en mijn vakantiegeld gebruik ik er ook voor. Maar vanwege mijn noodgedwongen uitkering is dat lang niet genoeg om de piano te kunnen betalen. Ik heb op advies van goede kennissen de stoute schoenen aangetrokken en heb me aangemeld bij een fundraisingbedrijf, genaamd GoFundMe. Ik hoop dat mensen me willen helpen m’n droom waar te maken. Het streefbedrag is zesduizend euro.”

Met haar pianospel hoopt Natasscha iets terug te doen voor anderen. “Mijn depressie heb ik nu in de hand. Ik kan er beter mee omgaan. Ik oefen dagelijks op de piano. Ik merk dat het me blij maakt en ik wil anderen ook dat gevoel geven. Daarom streef ik er naar om, als ik eenmaal mijn eigen instrument heb, piano-uitvoeringen te geven, te beginnen in het verzorgingshuis waar mijn moeder nu woont.”

Natasscha, die ruim twintig jaar in Zandvoort woont, kijkt met een dubbel gevoel terug op haar leven. “Ik had een diep gevoel voor klassieke muziek. Ik speelde graag en veel piano, was minder vaak met vriendjes buiten te zien. Ik was intelligent, muzikaal en hoog gevoelig, maar ik droeg ook een diep gevoel van wanhoop en eenzaamheid in me mee. Al jong vroeg ik me af wat de zin van het bestaan was, ik voelde me verloren en werd depressief.”

Dat heeft decennia lang geduurd. Door jarenlange therapie is zij weer opgekrabbeld. Op een gegeven moment zag zij het licht. “Ik wil nu positief naar het leven kijken, er zijn voor anderen. Mensen helpen die het nodig hebben. Daar word ik blij van. En piano spelen draagt daar ook toe bij.”

Wilt u Natasscha helpen bij haar streven een piano te kunnen kopen, ga dan naar de site van GoFundMe of klik op de QR code:

Deel dit: