25 september 2020

Helft Zandvoorters moet Donorregister nog invullen

Sinds 1 juli 2020 geldt in Nederland de nieuwe donorwet, waarin staat dat iedereen vanaf 18 jaar in het Donorregister wordt geregistreerd. Ongeveer de helft van de Zandvoortse 18 plussers heeft dat nog niet gedaan. Circa 7.500 Zandvoorters ontvangen uiterlijk 3 oktober een brief van de overheid met de vraag dat alsnog te doen.

Tot 28 juni vulde 47,8% van de Zandvoortse volwassenen hun keuze over orgaan- en weefseldonatie in. Bij 50,8% gaat het om toestemming voor orgaandonatie na overlijden. 37,8% wil geen orgaandonor worden en 11,4% laat deze keuze over aan de partner, familie of iemand anders.

Zandvoorters die nog geen keuze hebben ingevuld op donorregister.nl, ontvangen de eerste brief rond 3 oktober. Bij de brieven zit een formulier waarop zij hun keuze kunnen invullen. Wie zes weken na ontvangst van de brief geen keuze invult, krijgt een tweede brief. Als daarna ook geen actie wordt genomen, komt men met de aantekening ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ in het Donorregister.

Bij Bibliotheek Zandvoort wordt voorlichting gegeven over het nieuwe Donorregister. Ook kunnen zij helpen bij het invullen van de keuze in het Donorregister. Ga voor meer informatie naar donorregister.nl. Ook kun je kijken op hoewerktorgaandonatie.nl.  

Deel dit: