28 februari 2020

Hans Davids Museum Zandvoort officieel geopend

Vrijdag is het nieuwe HDMZ Museum feestelijk geopend door Burgemeester David Moolenburgh en de directeur van het Zandvoorts Museum Hilly Jansen. Het museum biedt onder meer permanent onderdak aan de kunst- en antiekcollectie van initiatiefnemer Jan F. van Beelen en zijn partner Hans Davids. Zondag 1 maart opent het HDMZ haar deuren voor het publiek.

De aanwezigen werden welkom geheten door directeur Anne Marion Cense die stilstond bij de afgelopen zes jaar waarin het museum tot stand is gekomen. Ze schetste hoe zij bijna de handdoek in de ring had gegooid en dat ondanks een hobbelige weg de ambities toch telkens naar boven werden bijgesteld. En zo werd het aanvankelijk beoogde huiskamermuseum een modern complex dat aan alle kwaliteitseisen voor een modern museum voldoet. 

Vervolgens gaf voorzitter Frits van Loenen Martinet volmondig toe dat hij en het stichtingsbestuur,  niet gehinderd door enige kennis, als een soort ‘Sjors en de rebellenclub’ aan het project begonnen zijn. Dat het uiteindelijk is gelukt heeft alles te maken met het geduld en de coulance van de partijen die hebben meegewerkt. Met name aannemer Van der Worp en AG Architecten maar ook de gemeente, onderaannemers en alle andere betrokkenen werden daarvoor hartelijk bedankt.

De daadwerkelijke opening bestond uit twee delen. Burgemeester David Moolenburgh memoreerde hoe hij vlak voor diens overlijden kennis had gemaakt met de geestelijk vader en schenker van het museum Jan F. van Beelen. Vooral de heldere twinkelende ogen van Van Beelen hadden indruk op hem gemaakt. De burgemeester noemde Van Beelen een typische mecenas “waar we er in Nederland wel meer van kunnen gebruiken.” Met het onthullen van een gedecoreerde muur met onder meer het portret van de in 2013 overleden Hans Davids en een boodschap van de schenker Jan F. van Beelen opende hij vervolgens symbolisch het museum.

Tot slot was het de beurt aan Hilly Jansen, directeur van het Zandvoorts Museum. Zij is er van overtuigd dat de twee Zandvoortse musea elkaar zullen versterken en verheugt zich op samenwerking in de toekomst. Nadat zij de Nederlands-Chileense kunstenaar Marcelo Segall naar voren had gehaald, verklaarde zij de openingsexpositie ‘Slide to Waste’ voor geopend.

Segall (1970) baarde opzien toen hij in 1998 in het  kader van zijn expositie in de Beurs van Berlage door heel Amsterdam affiches hing met het portret van een blauwe, kale koningin Beatrix. Zelfs de AIVD bemoeide zich ermee. In 2008 leidde zijn werk wederom tot consternatie toen hij als statement tegen het groeiend gebrek aan respect voor privacy, in plexiglas gegoten de uitwerpselen van hemzelf en zijn familie exposeerde.

Sinds 2010 laat hij zich inspireren door duurzaamheid en hergebruik. De expositie ‘Slide to Waste’ bestaat uit objecten die zijn samengesteld uit frames met sfeervolle verlichting en daarin een bonte verzameling porseleinen beeldjes verwerkt. Enkele van de tentoongestelde werken waren eerder te zien op exposities en kunstbeurzen in binnen- en buitenland.

De expositie is vanaf zondag 1 maart t/m 3 april te bezichtigen in het HDMZ Museum. Het museum is geopend van 11.00 tot 17.00 en op maandag en dinsdag gesloten.

Deel dit: