2 oktober 2020

Handhavers dragen voortaan bodycams

Sinds 1 oktober kunnen de handhavers in Zandvoort gebruik maken van een camera die ze op het lichaam dragen, een zogeheten bodycam. De camera staat niet standaard aan, maar bij bepaalde situaties kunnen zij beslissen om te gaan filmen.

Bijvoorbeeld als een situatie dreigt te escaleren of wanneer ze in een voor hen onveilige situatie komen, kunnen handhavers besluiten om het kleine cameraatje, dat aan de voorkant van het uniform wordt gedragen, aan te zetten.

De handhavers zijn in dienst van de gemeente en als werkgever dient de gemeente de veiligheid van hun medewerkers te waarborgen. Uiteraard gaat de gemeente zorgvuldig om met persoonsgegevens en is er een protocol voor het gebruik van de bodycams.

Zo worden de opnames versleuteld opgeslagen en worden de opnames na 28 dagen automatisch verwijderd. Alleen in specifieke gevallen kunnen de opnames worden gebruikt en toegang tot de beelden is beperkt tot geautoriseerde functionarissen.

Personen die zijn gefilmd, kunnen een verzoek indienen om de beelden te bekijken. Dit kan worden aangevraagd via www.zandvoort.nl/privacy. Meer informatie over de bodycams op www.zandvoort.nl/handhaving.

Deel dit: