8 juli 2021

Gratis workshops freestyle frisbee van een wereldkampioen

Zaterdag 17 en zondag 18 juli zal op het Zandvoortse strand de 19e editie van het internationale freestyle frisbeetoernooi AmsterJAM plaatsvinden. Voor het eerst bestaat de mogelijkheid om deel te nemen aan workshops, waar onder leiding van specialisten de fijne kneepjes van het freestyle frisbee worden bijgebracht.

Freestyle frisbee ontstond de tweede helft van de vorige eeuw in de VS. Het is een sport en bewegingskunst waarbij zowel acrobatische, atletische als artistieke toeren worden uitgehaald met de frisbee. In de jaren tachtig werd de sport gesponsord door onder meer Nike en konden de beste spelers er een prima boterham mee verdienen. Tegenwoordig zijn er wereldwijd nog circa 500 wedstrijdspelers die elkaar treffen op toernooien, waaronder dus jaarlijks tijdens AmsterJAM op het Zandvoortse strand.

Eén van de deelnemers dit jaar is de Amerikaan en tweevoudig wereldkampioen Daniel O’Neill. Hij staat onder contract bij de fabrikant XDisc, waarvoor hij over de hele wereld demonstraties verzorgt. Onlangs mocht O’Neill zijn kunsten nog vertonen in de talkshow van Ellen DeGeneres en tijdens de World Urban Games van 2019 in Boedapest won hij goud.

Zaterdagmiddag 17 juli zal Daniel O’Neill vanaf 14.00 uur speciaal voor kinderen een gratis workshop verzorgen en hen de beginselen van het freestyle frisbee bijbrengen. Vanaf 15.00 uur zijn vervolgens jongeren en ouderen welkom om zich onder leiding van de Nederlander en voormalig Europees kampioen Gregory lo-a-Sjoe en de Italiaanse topspeler Francesco Molinari in het freestylen te bekwamen.

Het is de bedoeling dat één en ander gaat plaatsvinden op het strand ter hoogte van het Palace Hotel. Echter, als het zomers warm en dus erg druk wordt, zal naar een plek in noordelijke richting worden uitgeweken. Bij slecht weer (regen en/of erg harde wind) kunnen de workshops helaas geen doorgang vinden. Aanmelden voor de workshop kan ter plekke. Wees wel ruim op tijd aanwezig. Indien er wijzigingen in de planning optreden, zal dat op de website en facebookpagina van de Zandvoortse Courant bekend worden gemaakt.

Zondagmiddag om circa 15.00 uur zal de daadwerkelijke finale van het toernooi worden afgewerkt. Volgend jaar viert het AmsterJAM toernooi haar twintigjarig jubileum. Er bestaan serieuze plannen om ter gelegenheid daarvan een speciaal World Beach Championship in het leven te roepen. De officiële Wereldkampioenschappen Freestyle Frisbee vonden in 2007 al eens plaats in Zandvoort en dat was toen met een recordaantal deelnemers uit de hele wereld een groot succes.

“Er is een trend dat deelnemers aan het WK steeds sneller klagen over de weersomstandigheden, waardoor het tegenwoordig dikwijls indoor wordt gehouden. Daar wordt het bepaald niet sfeervoller of interessanter van en lang niet iedereen is daar blij mee. Een speciaal WK buiten voor de diehards lijkt daarom een welkome aanvulling. Het zou mooi zijn als we daar volgend jaar een eerste aanzet toe kunnen geven”, aldus Iwan de Moor, toernooidirecteur van AmsterJAM.

Piet Bom

Deel dit: