26 januari 2022

Gemeentelijke evaluatie Formule 1 openbaar

Vandaag verscheen het langverwachte gemeentelijke evaluatierapport over de succesvol verlopen Dutch Grand Prix (DGP) 2021. Het document belicht alle relevante aspecten van het evenement en doet aanbevelingen voor de organisatie van volgende edities. Gelijktijdig werd een extern onderzoek (127 pagina’s) van de Breda University of Applied Sciences (Buas) vrijgegeven over de economische impact van de Formule 1 op zowel Zandvoort als de regio.

Het zal geen verrassing zijn dat de teneur van de evaluatie overwegend zeer positief is. Vrijwel alles zat mee; het mobiliteitsplan werkte perfect, de bezoekersstromen (waarvan circa 80% per trein of fiets) vonden probleemloos hun weg, minder dan 5% kwam met de auto waardoor overlast voor buurgemeenten zoals op zomerse dagen uitbleef, het was schitterend weer en Max Verstappen kwam als eerste over de streep. Bovendien verliep het gehele raceweekend zonder noemenswaardige incidenten.

Zowel vriend als vijand was het er achteraf over eens dat het evenement uitstekend was georganiseerd en de wereldpers berichtte unaniem jubelend over de DGP. Toch worden een aantal verbeterpunten in de evaluatie aangestipt, waaronder de moeizaam verlopen uitgifte van doorlaatbewijzen, het optimaliseren van looproutes tussen circuit en dorp, een betere publiekscommunicatie en samenwerking op het gebied van toezicht en handhaving.

Het externe onderzoeksrapport over de economische impact van het F1 weekend leert dat er als gevolg van de DGP ruim € 22 miljoen extra werd besteed in Zandvoort en nog eens evenzoveel in de regio. Download hier de documenten van zowel het onderzoek van BUas als het evaluatierapport F1 van de gemeente.

In de Zandvoortse Courant van donderdag 3 februari leest u meer over de evaluatie Formule 1.

Deel dit: