10 februari 2021

Gemeente Zandvoort bereidt zich voor op de Tweede Kamer verkiezingen van 17 maart

Eens in de vier jaar mogen de Nederlandse stemgerechtigden naar de stembureaus om een nieuwe Tweede Kamer te kiezen. Dat is dan ook de opgang naar een nieuwe regering, die aan de hand van de uitslagen samengesteld zal worden. 17 maart aanstaande is het weer zover, mits corona geen roet in het eten gooit.

Want we zitten volop in coronatijd en daarin zijn zaken vaak anders dan anders. Zo zou de regering kunnen besluiten om de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart uit te stellen tot een latere datum. Daar is dan een noodwet voor nodig want de datum van verkiezingen is per wet geregeld. Het is afwachten of die noodwet er komt.

Stembureaus Zandvoort
Om vooral kwetsbare mensen en senioren te beschermen, zijn er in Zandvoort straks twee stembureaus op afwijkende tijden geopend. Het stembureau in de Blauwe Tram en die in Pluspunt zijn al op de maandag en dinsdag voorafgaande aan de officiële datum (17 maart) geopend. Dit is gedaan om eventuele drukte te spreiden. Ook nieuw is het stemmen per post door inwoners van 70 jaar en ouder. Zij krijgen te zijner tijd een stempluskaart in de bus waarop informatie staat om per post te kunnen stemmen. Ook staan er in Pluspunt, het Huis in de Duinen en de Bodaan bussen om het stemplusformulier in te deponeren. Dit alles om de veiligheid van de stemgerechtigden te kunnen waarborgen. Alle stembureaus zullen vanaf 07.00 tot 21.00 uur geopend zijn.

Vrijwilligers gezocht
De gemeente is op zoek naar vrijwilligers die het democratische proces van het stemmen van dichtbij mee willen maken. Dat kan gaan van lid van een stembureau of als teller. “Voor de ‘bemanning’ van alle stembureaus in Zandvoort zijn circa 60 personen nodig. In principe hebben we er genoeg, maar de spoeling is dun. Stel er vallen, om wat voor reden dan ook, een aantal uit, dan is Leiden in last. Daarom willen wij graag een aantal extra vrijwilligers aantrekken. In ieder geval voor de (reserve)lijst van de komende verkiezingen maar ook voor de toekomst”, zegt burgemeester David Moolenburgh, “en dan gaat het niet alleen over de wat oudere Zandvoorters, maar ook om jonge mensen!”

De vrijwilligers krijgen een cursus aangeboden en komen onder de hoede van een ervaren voorzitter van een stembureau. Op de dagen dat de stembureaus geopend zijn, wordt gezorgd voor een lunch en diner en daarnaast staat er een financiële vergoeding tegenover. “Als vrijwilliger ben je om 07.00 uur aanwezig en je gaat de dag door tot het tellen van de stemmen klaar is. Als bij jouw stembureau alles klaar is, ben jij ook klaar”, beschrijft de burgemeester. Leden van een stembureau moeten op de dag van de verkiezingen ten minste 18 jaar oud zijn. Wie zich wil aanmelden kan een e-mail met zijn of haar persoonsgegevens sturen naar verkiezingen@zandvoort.nl.

Stembureaus coronaproof
De 12 stembureaus in Zandvoort worden volledig coronaproof aangekleed. Op sommige plekken is het niet mogelijk om op uw vertrouwde locatie te stemmen omdat hier niet alle coronamaatregelen, zoals anderhalve meter afstand van elkaar, gehanteerd kunnen worden. In deze gevallen heeft de gemeente een andere locatie gevonden die wel geschikt is. In een aantal andere gevallen komt dichtbij de ‘oude’ stemlocatie een tent te staan. Op elk stembureau zijn voldoende middelen aanwezig ter bescherming van uzelf en anderen. Er is handgel en er zijn mondkapjes, elke stemmer krijgt een eigen potlood om mee te stemmen en er wordt regelmatig schoongemaakt. Bij de ingang staat bovendien iemand met een geel hesje die zorgt dat niet teveel mensen tegelijk aanwezig zijn in het stembureau. Voordat u gaat stemmen, wordt u gevraagd een gezondheidscheck op uzelf uit te voeren. Als u alle vragen met ‘nee’ kunt beantwoorden, kunt u gaan stemmen. Kunt u op basis van de gezondheidscheck niet zelf stemmen? Machtig dan iemand anders om voor u te stemmen. Dat kan eenvoudig met de volmachtverlening op uw eigen stempas. In het verleden kon u twee volmachten invullen, deze keer zelfs drie. “De stembureaus zijn echt veilig en men kan dus veilig van zijn of haar stemrecht gebruik maken”, sluit Zandvoorts eerste burger af.

Deel dit: