19 mei 2021

Geluidsoverlast in jaar tijd flink toegenomen

Sinds de uitbraak van het coronavirus is er flink meer geklaagd over geluidsoverlast. Een van de redenen om te klagen is het toegenomen geluidsoverlast van het wegverkeer.

Het aantal herriemeldingen in onze provincie steeg zelfs met 80% ten opzichte van dezelfde periode het jaar daarvoor, blijkt op basis van politiecijfers. Niet alleen over het wegverkeer maar ook over boren, ruziënde buren, een stiekem huisfeest.

In Zandvoort heeft een groep van bewoners die de overlast van het wegverkeer zat zijn, vorig jaar de vereniging Zandvoort Tegen Geluidsoverlast Wegverkeer (ZTGW) opgericht. Zij ageren vooral tegen het onnodig gasgeven, optrekken en lawaai maken van auto’s en motoren. Namens de vereniging is er het afgelopen jaar met de burgemeester, de wethouder voor verkeer en met diverse lokale politici gesproken om deze frustrerende situatie op de politieke agenda te krijgen.

Vooralsnog heeft dat er toe geleid dat in Zandvoort kan worden aangehaakt aan de landelijke actie van NEFOM (Nederlandse Federatie Omgevingsoverlast Motorvoertuigen), waarbij weggebruikers via spandoeken worden geattendeerd op de overlast die zij veroorzaken als zij onnodig veel lawaai maken. Leden van ZTGW konden via de vereniging gratis een spandoek krijgen en ophangen.

Zodoende hangen in de periode van Hemelvaartsdag tot Pinksteren langs beide toegangswegen op meerdere plekken spandoeken met de tekst ‘70dB is de limiet’. Hiermee wordt een poging gedaan om het wegverkeer bewust te maken van de herrie die het kan veroorzaken en de gevolgen voor de volksgezondheid.

Wie zich wil aansluiten bij ZTGW kan een mail sturen naar: wegverkeeroverlast@gmail.com.

De voorzitter van de vereniging, Frans van der Mije, kondigt aan binnenkort een enquête te houden: “Wij gaan nu juni een enquête in Zandvoort houden. De bewoners langs de doorgaande wegen krijgen die in de bus, die daarbuiten kunnen de enquête downloaden via onze website. de uitkomst van deze enquête komt in juli en zal aan de gemeente gepresenteerd worden.”

Deel dit: