26 juni 2020

Gebruik en verkoop lachgas in Zandvoort niet gewenst

Het gebruik en het uitdelen, dan wel verkopen van lachgas door hoofdzakelijk Nederlanders van Marokkaanse afkomst, wordt door burgemeester David Moolenburgh niet langer geaccepteerd. Donderdag, in de vroege vooravond, ontstond door het lachgas een nogal dreigende sfeer op de Zandvoortse boulevards. Moolenburgh is daar niet van gediend en handelt nu daadkrachtig!

Het was schrikbarend druk op het Zandvoortse strand en de boulevards. Meisjes van amper 14 jaar of zelfs jonger kregen een ballon met lachgas in de handen gedrukt en de iets oudere jongedames werden aangesproken om het ook te gebruiken. Niet alleen de jeugd had er last van, ook strandpachters kregen te maken met verschrikkelijk veel rotzooi die de grote groepen bezoekers achterlieten. Het was donderdag dermate erg dat sommige Zandvoorters aangaven zelf niet meer naar de boulevards te durven in verband met de dreigende situatie.

Verbod op lachgas
Het gebruiken, verkopen dan wel in bezit hebben van lachgas is vooralsnog landelijk niet verboden. Als een gemeente vindt dat het te ver gaat, zal het de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aan moeten passen, waardoor er gehandhaafd kan worden. Burgemeester Moolenburgh werd van meerdere kanten aangesproken om iets aan het probleem te doen. Niet veel later meldde hij, heel daadkrachtig, dat een aanpassing van de APV in die richting maandag wordt voorgesteld. Hij wil via een nogal ingewikkelde juridische procedure de APV aanpassen, zo meldde hij de fractievoorzitters van de Zandvoorte raad. Als de raad het ermee eens is kan het dinsdag, tijdens de laatste raadsvergadering voor het zomerreces, al worden afgetikt. 

Deel dit: