9 maart 2022

Geanimeerd debat bij The Dunes voor ‘de zwevende kiezer’

Maandagavond werd in het clubhuis van Golfbaan The Dunes het vierde verkiezingsdebat georganiseerd. Het was een initiatief van Nigel Lancaster van The Dunes als reactie op eerdere debatten waar vrijwel uitsluitend insiders aanwezig waren. Dat heeft Lancaster op het laatste moment doen besluiten om zelf een debat te organiseren, waarbij de agenda werd bepaald door de kiezers in plaats van direct betrokkenen.

De avond stond onder leiding van voormalig directeur van de Haarlemse Stadsschouwburg Jaap Lampe en voor het debat werd gebruik gemaakt van de opzet van een gemeenteraadsvergadering. De tien deelnemende kandidaten vormden als het ware het college dat aan de tand werd gevoeld door de gemeenteraad die voor de gelegenheid bestond uit het aanwezige publiek.

Onderscheid benadrukken

Namens de partijen waren aanwezig Bruno Bouberg Wilson (OPZ), Sven Drommel (VVD), Raymond van Haeften (D66), Gert-Jan Bluijs (CDA), Henk van der Linden (PVV), Karim el Gebaly (GroenLinks), Maaike Koper (PvdA), David Heidebrink (GBZ), Remy Driehuizen (Jong Zandvoort) en Mirko Gerrits (ZEE). Gespreksleider Lampe riep de deelnemers nadrukkelijk op om duidelijk te maken waarin zij zich onderscheiden van de andere partijen.

Nadat de partijen elk een minuut de tijd hadden gekregen om zichzelf te presenteren, werden de aanwezige zwevende kiezers een vijftal thema’s voorgelegd waaruit zij er drie mochten kiezen. Dat werden wonen, bereikbaarheid en parkeren en criminaliteit en veiligheid. Voor de thema’s ‘het gedoe in de raad’ en de ambtelijke fusie met Haarlem bleek minder belangstelling te bestaan. Dat is vreemd want vorig jaar leek de ambtelijke fusie nog het belangrijkste verkiezingsthema te worden.

Debat als raadsvergadering

Net als in een raadsvergadering kreeg ‘het college’ oftewel de tien kandidaten, bij elk onderwerp eerst kort de gelegenheid om hun plannen en standpunten toe te lichten. Vervolgens mochten de raadsleden (kiezers) in eerste termijn vragen stellen. Deze opzet bood de partijen de gelegenheid om zich van de anderen te onderscheiden en stelde de kiezer in staat om het naadje van de kous te achterhalen. Het concept om de agenda voor een verkiezingsdebat te laten bepalen door de kiezers en de formule volgens een raadsvergadering bleek prima te werken en lijkt voor herhaling vatbaar.

Na afloop werden alle aanwezigen en de uitstekende gespreksleider Jaap Lampe door gastheer Nigel Lancaster hartelijk bedankt en kregen de deelnemende kandidaten een haring aangeboden die zij voor de foto gelijktijdig naar binnen lieten glijden. Vrijdagavond vanaf 19.30 uur volgt nog het afsluitende lijstrekkersdebat in theater De Krocht. Publiek is welkom, maar het zal ook live worden uitgezonden door ZFM TV (KPN kanaal 1367, Ziggo kanaal 40) en de livestream via zandvoortkiest.nl, waar ook de vier voorafgaande debatten zijn terug te kijken.

Deel dit: