3 juni 2020

Filoxenia na grondige verbouwing weer open

Wie aan Grieks eten denkt, denkt in Zandvoort al snel aan Filoxenia, het als beste verkozen Grieks restaurant van Nederland in 2018 én 2019! Eigenaren Lianne en Kostas Bampatsias hebben de lockdown aangegrepen om hun restaurant volledig te verbouwen.

Greek Cuisine Filoxenia is al sinds 2001 een begrip in Zandvoort. Het restaurant is gevestigd in een oud pand in de Haltestraat en was aan een grandioze update toe. “We hebben de lockdown gebruikt om ons restaurant te vernieuwen maar we wilden het karakter van het pand bewaren. De deuren van de oude winkel waren helemaal dicht geschilderd in heel veel lagen oude verf, in allerlei kleuren. Die hebben we allemaal eraf moet krabben. Nu kan de deur naar buiten, naar ons terras, weer open”, vertelt Lianne Bampatsias vol trots.

Het restaurant en de bar zijn als uit de as herrezen. “We hebben de vloer helemaal vervangen en kwamen zelfs nog oude inktpotjes en een hele oude fles tegen. Ik vraag me af of hier vroeger een school is geweest”, gaat ze verder. In het verleden was in het pand het visrestaurant, annex viswinkel, van de familie Duivenvoorden gevestigd.

Kostas Bampatsias is super trots op het resultaat. Het was heel hard werken om afgelopen maandag 1 juni open te kunnen, maar de race tegen de klok werd gewonnen. “De vloer en de wanden zijn allemaal aangepakt. De bar heeft een metamorfose ondergaan en de sfeer is puur Grieks. We zijn weer helemaal vanaf nul begonnen. We hebben nog steeds onze oude vertrouwde gerechten op de kaart staan, maar ook een aantal nieuwe waarvan we zeker weten dat onze gasten zich hierin kunnen vinden. Ook onze wijnen blijven van topniveau waarvan we onze huiswijn zelfs zelf uit Griekenland importeren!”

Greek Cuisine Filoxenia mag in verband met het coronavirus en de beperkingen die daar bijkomen, binnen voorlopig slechts maximaal 30 personen ontvangen. “Dat zouden er veel meer kunnen zijn, we hebben ruimte genoeg. Maar het mag niet. Hopelijk kunnen we op korte termijn meer gasten ontvangen. Voorlopig is het niet anders”, aldus Kostas. Zijn ouders, die ook in het restaurant actief zijn, waren eind februari op vakantie gegaan naar Griekenland en verblijven daar nog steeds in verband met de lockdown. Maar ze kunnen niet wachten om weer terug te komen zodra vliegverkeer weer mogelijk is. 

Greek Cuisine Filoxenia is zeven dagen per week van 16.00 tot 22.00 uur open. Daarnaast blijft Filoxenia ook de gerechten bezorgen. Een reservering of bestelling doorgeven kan op 023-5734920.

Op zijn Grieks zouden Lianne en Kostas Bampatsias graag op u een heildronk uit willen brengen: “Jamas” (proost)!

Deel dit: