20 november 2021

Fighting Mack ging op bezoek bij oude rivaal

Een paar weken geleden verscheen de biografie ‘Liever Dood dan Verliezen’ over de Utrechtse bokser Ben Zwezerijnen. Centraal in het boek staat Zwezerijnen’s mooiste gevecht ooit, tegen onze dorpsgenoot en voormalig Europees kampioen Edwin Nicodemus Alberto, beter bekend als Fighting Mack. Schrijver van het boek is Boris van der Vorst, tevens voorzitter van de Nederlandse Boksbond.

Fighting Mack werd in 1946 op Curaçao geboren. Sinds 1964 genoot hij regionaal bekendheid als succesvol bokser en dat werd opgemerkt door de roemruchte bokspromotor en manager Henk Ruhling (eveneens een dorpsgenoot). Ruhling organiseerde al vanaf eind jaren veertig boksgala’s, waaronder ook in Zandvoort in de voormalige sporthal De Pelikaan in de A.J. van der Moolenstraat.

Op ieders lip

Ruhling haalde Fighting Mack naar Europa en augustus 1968 werd Mack onverwacht Europees kampioen nadat hij de titelhouder Bossi in zijn vaderland Italië met een meervoudig gebroken kaak naar het canvas had gestuurd. Ineens was Fighting Mack een nationale held en lag zijn naam op ieders lip. Mei 1969 trouwde hij onder grote belangstelling in het Zandvoortse raadhuis, maar toen was hij zijn Europese titel inmiddels alweer kwijt.

De jaren erna kende de carrière van Fighting Mack een grillig verloop, maar vanaf eind 1972 leek hij de weg terug omhoog te hebben gevonden. Maar liefst tien partijen achtereen bleef hij ongeslagen. ‘Mack is Back’ kopten de kranten. Om in aanmerking te komen voor een nieuw Europees titelgevecht moest nog slechts één hindernis genomen worden; winnen van de Nederlands kampioen, de Utrechtse bokser Ben Zwezerijnen.

Wrede speelse kat

Mack was vooraf torenhoog favoriet en volgens de kenners zou het gevecht in de Jaap Edenhal slechts een formaliteit moeten zijn. Daar leek het in het begin ook op. Fighting Mack danste nonchalant als een wrede speelse kat om zijn tegenstander heen en maakte een superieure indruk. Twee rondes lang leek Ben Zwezerijnen kansloos. In de derde ronde maakte Mack echter kennis met de specialiteit van de Utrechter en kreeg hij tweemaal achter elkaar een verwoestende rechtse directe op zijn kaak. Fighting Mack ging neer en bleef minutenlang roerloos liggen, terwijl Henk Ruhling en de ringarts trachtten hem bij te brengen. Tot op de dag van vandaag herinnert Mack zich niet wat er precies gebeurd is… In het boek wordt het verloop van de hele avond fraai gereconstrueerd.

Voor zijn boek is Boris van der Vorst lang op zoek geweest naar de verblijfplaats van Fighting Mack. “Net toen ik de handdoek in de ring wilde gooien, kreeg ik de tip dat hij woonde op een kamer in de Bodaan in Bentveld. Daar ben ik hem op gaan zoeken en later heb ik een ontmoeting geregeld in De Voltreffer in Nieuwegein, de sport- en boksschool van Ben Zwezerijnen. Dat was een ontroerend weerzien en van enige animositeit was in het geheel geen sprake”, aldus Van der Vorst die ook daarna nog is langs geweest bij Fighting Mack.

Bij Henk Ruhling in huis

Na zijn bokscarrière is Fighting Mack in de anonimiteit verdwenen. Hij heeft twintig jaar met veel plezier gewerkt bij het voormalige tank- en servicestation Geerling aan de Hogeweg bij het Watertorenplein, vertelt hij als we met Boris van der Vorst bij hem op bezoek gaan in de Bodaan. Met een paar kleine tussenpozen heeft hij sinds de jaren zestig altijd in Zandvoort gewoond, waaronder een tijd lang op de Zandvoortselaan bij Henk Ruhling in huis en later onder meer op de Van Speijkstraat. Het is eigenlijk vreemd dat zowel Fighting Mack als Henk Ruhling geen deel uitmaken van de Zandvoortse Walk of Fame.

Piet Bom

‘Liever Dood dan Verliezen’ is een mooi en rijk geïllustreerd boek en een aanrader voor boksliefhebbers. Het geeft een boeiend inkijkje in het Nederlandse bokswereldje in de jaren zestig en zeventig. Daarnaast is het een soort familiekroniek, waarin het turbulente leven van bokser en ondernemer Ben Zwezerijnen, zijn familie, vrienden, boksschool De Voltreffer, maar ook de aan slapstick grenzende criminele capriolen van zijn vader treffend en rauw worden beschreven. ‘Liever Dood dan Verliezen’ (hardcover, 306 pagina’s) kost € 22,50 en is bij de Bruna en online verkrijgbaar.

Deel dit: