18 december 2020

Feestdagen

Normaal gesproken was dit het moment geweest om alle inwoners uit onze mooie regio fantastische feestdagen te wensen. Een moment waarop we ons voorbereiden op een weerzien van soms grote families en uitkijken naar een uitbundig oud en nieuw met vrienden. Maar afgelopen week werden we met onze neus op de feiten gedrukt: er waren weer strengere maatregelen nodig. Het worden dan ook historische feestdagen. Maar helaas niet op de manier zoals we ze het liefste zien.

Ondertussen leest u in de media ook hoopvolle berichten. De vaccins zijn in aantocht en als alles goed gaat, worden begin volgend jaar de eerste mensen gevaccineerd. Het ministerie van VWS heeft de GGD’en gevraagd om eerder dan gepland ondersteuning te bieden bij de covid-vaccinaties. Deze recente ontwikkeling betekent dat we, samen met de instellingen, werken aan de voorbereiding van de vaccinatie. De ondersteuning is op dit moment gericht op het regelen van grootschalige locaties waar gevaccineerd kan worden onder verantwoordelijkheid van de instellingen.

Het vaccineren van de groep waar wij voor gevraagd zijn: volwassenen van 18 tot 60 jaar zonder medische indicatie, volgt pas in een later stadium. GGD Kennemerland heeft veel ervaring met vaccineren en aan de hand daarvan kunnen we ons voorbereiden. Maar nu is het onze taak om te voorzien in voldoende testcapaciteit. En om bron- en contactonderzoek zo volledig en snel mogelijk uit te voeren. Testen en traceren is van het grootste belang om zicht te houden op het virus en er grip op te krijgen.

Terwijl we alvast hoopvol vooruit kijken naar volgend jaar, vraag ik u om tijdens de feestdagen ook te denken aan de medewerkers van GGD Kennemerland op de teststraten. En aan onze medewerkers die tijdens de kerst nauwe contacten van een positief besmet persoon moeten inlichten en op het callcenter werken om u bij vragen te woord te staan. We doen het met elkaar en voor elkaar. Op onze website bestelt u gratis stickers om uw bezoek en uzelf te herinneren aan bijvoorbeeld het handen wassen en de anderhalve meter afstand. Zo komen we de feestdagen samen op een verantwoorde manier door.

Ik wens u goede kerstdagen en een gezond en gelukkig 2021.

Deel dit: