11 februari 2021

Februarizon blijkt kwelgeest voor ijssculptuur

Vanmorgen even na zevenen werd begonnen met het besproeien van de zandsculptuur voor het gemeentehuis op de hoek Gasthuisplein-Swaluëstraat. Het was de bedoeling dat er een ijssculptuur zou ontstaan. Dat is slechts ten dele gelukt.

Christian Geertsma en Gijs Moll van Spaarnelanden waren er gewapend met een hogedrukinstallatie en een verwarmde watertank van duizend liter vroeg bij vanochtend. Moll: “Dit is één van de eigenaardigste en tegelijk ook leukste klusjes die ik in al die jaren in Zandvoort heb uit mogen voeren.”

Na een uur werden de eerste resultaten zichtbaar en die waren bemoedigend. Er hadden zich onmiskenbaar een ijslaagje en de nodige ijspegels op de sculptuur gevormd. Toen rond tien uur het zonnetje tevoorschijn kwam, bleek echter al snel dat dat de ijssculptuur daar niet tegen bestand zou zijn. Aan de achterkant die vol in de ochtendzon stond, was het snel gedaan met de ijslaag en kwam er ook veel zand met het smeltwater mee naar beneden.

Wethouder cultuur Gert-Jan Bluijs was al vroeg aanwezig om zijn betrokkenheid te tonen en de voortgang van nabij te volgen. Van een fiasco wilde hij niet spreken. “Nee, wat mij betreft was het een leerzaam experiment. Aan het idee mankeerde niets. Het heeft maar weer eens duidelijk gemaakt dat theorie en praktijk niet altijd hand in hand gaan.”

De ontstane schade aan de zandsculptuur is maar betrekkelijk want de zes zandsculpturen zullen over twee weken worden opgeruimd. Eind april, eerder dan gewoonlijk zal (mogelijk voor het laatst) al begonnen worden met de creatie van nieuwe zandsculpturen voor het Europees Kampioenschap. Daarover spoedig meer in de Zandvoortse Courant.

Piet Bom

Deel dit: