28 juli 2022

Egeltje Eigenwijs: kostelijk en kleurrijk kinderboek

Dat er niet genoeg kinderboeken geschreven kunnen worden bewijst dit boekje eens te meer. Egeltje Eigenwijs is een geweldig leuk geschreven en geïllustreerd boek, neergezet door twee al even bijzondere mensen: schrijfster Mirjam de Leon en illustrator Fred Rosenhart.

Onder een stralende zon en temidden van een bont palet krijttekeningen ontmoette ik afgelopen zaterdag Mirjam en Fred tijdens het Madonnari Krijtkunst Festival op het Badhuisplein. Dit was voor Fred Rosenhart wederom een buitengewone kans om zijn tekentalent ten tonele te brengen; hij zette, op zijn knieën, in een paar uur tijd de afbeelding van Egeltje Eigenwijs neer, dezelfde tekening die op de voorkant van het boekje prijkt. Mirjam de Leon zorgde voor de nodige morele ondersteuning en had voor de gelegenheid Egeltje Eigenwijs in pluchen vorm meegenomen om het geheel nog meer luister bij te zetten.

In de korte tijd dat ik deze interessante mensen op het plein sprak en bezig zag ben ik zeer onder de indruk geraakt van hetgeen zij samen hebben bewerkstelligd in een tamelijk korte periode. In februari 2022 kwamen Mirjam en Fred voor het eerst bij elkaar en slechts ca. 5 maanden later ligt het volwaardig gedrukte boekje bij diverse boekhandels, zoals Bruna in Zandvoort en Blokker in Heemstede.

Tante Cato

In het kinderboek vertelt Mirjam de avonturen en reizen van een egeltje dat per ongeluk terecht komt in de paradijselijke tuin van Tante Cato. Deze dame is een groot dierenliefhebster en zou niets liever doen dan de taal der dieren leren spreken. De tuin dient eigenlijk als soort ‘zorghotel’ waarbij het het bijzondere egeltje aan niets ontbreekt.

Alhoewel Mirjam dit niet met zoveel woorden heeft erkend, kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat het verhaal ietwat autobiografische elementen bevat. De schrijfster laat zichzelf ook het liefst omringen door dieren en draagt de natuur een zeer warm hart toe. Naast het schrijven van zulke leuke kinderverhalen, reist zij graag, brengt veel van haar tijd buiten door en maakt daarbij hele mooie foto’s.

Vrolijke ‘alleskunner’

De roerende verhalen krijgen, letterlijk en figuurlijk, nóg meer kleur door de leuke en mooie illustraties van Fred. Deze vrolijke ‘alleskunner’ weet als geen ander het aandoenlijke egeltje en zijn avonturen uit te beelden. Fred is kunstenaar, acteur en schrijver en zeer actief op het culturele vlak, o.a. in Zandvoort. Er zullen weinig dorpsbewoners zijn die Fred nog niet kennen of zijn tegen gekomen.

Ik mag dan een groot liefhebber zijn van (kinder)boeken, ik denk dat eenieder die Egeltje Eigenwijs leest eveneens overstag gaat. Ik kan alleen maar hopen dat het egeltje nog heel veel avonturen mag beleven, die dan vervolgens wederom worden vastgelegd door dit unieke schrijver en illustrator duo. In de tussentijd zijn de verhalen in ieder geval te volgen via het blog egeltjeeigenwijs.auteursblog.nl.

Rest mij nu enkel tante Cato’s woorden te citeren: “Blijf gezond en blijf lachen!”

Roos Strating

Deel dit: