27 januari 2021

Eerste bewoner van Nieuw Unicum gevaccineerd

Op 27 januari was Gerrit Moek de eerste bewoner van Nieuw Unicum die het BioNTech/Pfizer vaccin heeft gekregen. Het werd een flinke operatie bij de aanlevering van het vaccin. De speciaal bestelde medicijnkoelkast stond al klaar. En op de dag zelf moesten de vaccins eerst klaar gemaakt worden. Een secuur werkje maar uiteindelijk kon de vaccinatie van start gaan. Iedereen keek ernaar uit.

Gerrit Moek woont op de Fazantenhof en is voorzitter van de bewonersraad van Nieuw Unicum. “De wereld is weer een stukje zonniger”, zegt hij met een lach. Gerrit heeft geen moment getwijfeld of hij het vaccin wel of niet zou nemen: “Ik vind het vaccin een hele geruststelling. Ik bescherm hiermee mezelf, maar ook mijn medebewoners en mijn familie. Je voelt je iets minder kwetsbaar.”

Voordat er ingeënt kan worden komt er ook de nodige administratie bij kijken: bewoners moeten bijvoorbeeld eerst een toestemmingsformulier tekenen als zij gevaccineerd willen worden. Het verzamelen daarvan gebeurde al in de voorgaande weken. De artsen zijn betrokken als het gaat om contra-indicaties. Na de vaccinatie zelf houden de zorgmedewerkers de bewoners goed in de gaten als het gaat om mogelijke bijwerkingen.

Er zijn drie dagen voor uitgetrokken om alle bewoners van Nieuw Unicum te vaccineren. Verpleegkundigen gaan in duo’s alle afdelingen af. De nevenlocaties van Nieuw Unicum, in Zandvoort-Centrum, Zandvoort-Noord en Haarlem, zijn een paar dagen later aan de beurt.

Over 3 à 4 weken wordt het hele vaccinatieproces herhaald, want dan krijgen de bewoners de noodzakelijke tweede prik met dit vaccin. De zorgmedewerkers moeten nog wachten op de vaccinatie want zij vallen onder de gehandicaptenzorg en worden pas na de verpleeghuizen gevaccineerd. In ieder geval is het vaccineren van de bewoners al in gang gezet en dat is een geruststellende gedachte.

Deel dit: