28 januari 2020

“Duingebied bij De Bokkendoorns moet open blijven”

Dat vindt hondenbezitter Martine Clarke. En daarom is zij een petitie gestart tegen het nieuwe losloopbeleid van de gemeente Bloemendaal. Zij wil dat het Wethouder van Gelukpark, zoals het duingebied heet, toegankelijk blijft voor honden.

De gemeente Bloemendaal heeft kenbaar gemaakt een nieuw losloopbeleid te lanceren. Voor het Wethouder van Gelukpark, ook bekend als De Bokkedoorns, betekent dit dat de honden niet meer los mogen lopen. Dit is een heftig besluit waar de hondenbezitters en -liefhebbers enorm van zijn geschrokken. Er is dan ook een actie gestart.

De Kennemerduinen is een prachtig duingebied wat goed wordt onderhouden en waar veel mensen van genieten, want onze duinen zijn voor iedereen. Voor het grootste deel is het echter afgesloten voor honden, óf ze moeten aangelijnd worden, ondanks het feit dat bijna 1 op de 3 huishoudens een hond heeft. Echter is er een plaats waar de honden en hun eigenaren hun geluk niet op kunnen: Het Wethouder van Gelukpark. De honden kunnen er veilig rennen en in schoon water zwemmen. Het is uitgegroeid tot een bijzonder ontmoetingsplaats voor mens en hond. Iedereen kent iedereen; het is een klein deel van de duinen waar men niemand tot last is.

Vanwege de onderhoudskosten wil de gemeente Bloemendaal hier echter een eind aan maken. Inmiddels is de gemeente aangeschreven met het voorstel om jaarkaarten voor dat gebied in te voeren voor mensen met een hond. Van dat geld kan het onderhoud betaald worden, en kan het voor de honden en hun eigenaren de fijne plek blijven die het is.

Voor de actie en petitie vragen we de medewerking van alle hondenbezitters. Op de website van de gemeente Bloemendaal kunt u uw zienswijze kenbaar maken als u het met de beslissing van de gemeente niet eens bent. Ook kunt u de petitie tekenen op hondenlosindeduinen.petities.nl.

Deel dit: