4 februari 2021

Door sneeuwval extra drukte verwacht in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Voor komend weekend wordt winters weer met sneeuwval voorspeld. Nationaal Park Zuid-Kennemerland verwacht dat het opnieuw heel druk zal worden. Zij roepen de bezoekers op om vooral op de wandelpaden te blijven. “Hierbij doen wij de dringende oproep: blijf op de paden en wegen en geef elkaar de ruimte. Sleeën doe je het best op het strand”, aldus Gwen Pellinkhof, coördinator Communicatie en Educatie van NPZK.

Sinds de coronacrisis is het aantal bezoekers van het Nationaal Park met 30% gestegen. “We zijn blij dat veel bezoekers ons Nationaal Park weten te vinden, maar merken ook dat een gebrek aan kennis en bewustzijn leidt tot schade aan onze natuur en dit baart ons grote zorgen”, vertelt Pellinkhof.

“Veel nieuwe bezoekers zijn zich er niet van bewust dat ze een Nationaal Park betreden, waar duidelijke regels gelden om de natuur te beschermen en te behouden voor later. Zonder zich te realiseren dat dit schade veroorzaakt, gaan ze van de paden af, voetballen in gebieden waar dit niet is toegestaan, klimmen in bomen, sleeën van hellingen die hier niet voor bestemd zijn. Ook komen er bezoekers toch met een hond het gebied in terwijl deze daar niet welkom is.”

Om bezoekers te attenderen hangen bij de 10 grote entrees spandoeken met daarop de boodschap: Blijf op de wegen en paden: Samen beschermen we onze mooie natuur! “Door sneeuw zal het soms niet duidelijk zijn waar het pad loopt en waar niet, of wat een pad is en wat een ‘dierenpaadje’ is. Kies daarom voor routes waarvan je zeker weet dat er een duidelijk aangegeven pad is. En bij twijfel, keer terug. Loop niet blindelings achter andere voetsporen aan! Zo voorkomen we schade aan planten en dieren”, vervolgt Pellinkhof.

Parkeerplaats Koevlak gesloten
Vanaf aankomend weekend (6 februari) is parkeerplaats Koevlak tot nader order in het weekend gesloten. Doordeweeks is de parkeerplaats wel open. De andere parkeerplaatsen worden niet gestrooid en kunnen glad zijn, er wordt geadviseerd om lopend of met de fiets te komen.

Tot slot geeft ze nog een paar tips voor een bezoek aan het Nationaal Park:
–    Vermijd drukke tijdstippen tussen 11.00 en 15.00 uur
–    Neem je verrekijker mee
–    Kies een route waarvan je de paden kent
–    Kom alleen met je eigen gezin en geef andere bezoekers de ruimte
–    Neem iets lekker mee voor onderweg, maar laat geen afval achter

Deel dit: