20 juli 2022

Dolfijnen gespot voor de kust van Zandvoort

Voor de kust bij Zandvoort zijn dinsdagmiddag meerdere spitssnuitdolfijnen waargenomen. In eerste instantie leek het dat de groep zou bestaan uit 2 of mogelijk zelfs 4 dieren. Eén van deze van nature diepzeedieren was bijna gestrand geraakt, maar strandgasten hebben op aanwijzing van medewerkers van SOS Dolfijn de tandwalvis kunnen keren richting zee.

Eén van de dieren was rond kwart over drie zeer dicht op de kust gekomen en was aan het stranden. Door de warmte was het druk in zee en langs het strand en daardoor kwam het dier een soort barricade van mensen tegen. Dat heeft op dat moment de stranding voorkomen en door badgasten is het dier snel weer gekeerd in de richting van open zee.

Op basis van de meldingen en de beelden leek het te gaan om drie dolfijnen. Bemanning van de KNRM en de Zandvoortse Reddingsbrigade hebben het team van SOS Dolfijn geholpen door het gebied nauwlettend in de gaten te houden en zoveel mogelijk recreatieve vaartuigen op afstand te houden van de groep dolfijnen.

Rond kwart voor zes echter had het dier opnieuw hulp nodig omdat het was gestrand op een zandbank. De hulpdiensten hebben het dier opnieuw naar open zee kunnen begeleiden. Tot ruim half tien hebben de KNRM en de reddingsbrigade nog uitgekeken naar de verdwaalde dieren, maar de spitsnuitdolfijnen zijn daarna niet meer waargenomen.

Credits: ZRB

Spitssnuitdolfijn
Een volwassen spitssnuitdolfijn wordt ongeveer 5,5 meter groot. Kalfjes zijn bij geboorte zo’n 2,4 – 2,7 meter groot. Spitssnuitdolfijnen (Ziphiidae) vormen een aparte familie binnen de walvisachtigen. De gewone spitssnuitdolfijn (Mesoplodon bidens) is de soort die het meest is gezien in de Noordzee en vermoedelijk ook de soort die in Zandvoort is waargenomen.

Bron: SOS Dolfijn

Deel dit: