16 april 2022

Doek valt voor HDMZ Museum

Het HDMZ Museum houdt op te bestaan. Dat valt af te leiden uit een persbericht van voorzitter Frits van Loenen Martinet namens Stichting HDMZ, die het museum exploiteerde. Daarmee komt na iets meer dan twee jaar een einde aan het museum dat was bedoeld als geschenk aan Zandvoort van de in 2019 overleden kunstenaar en verzamelaar Jan F. van Beelen.

Het heeft het HDMZ Museum van het begin af aan niet meegezeten; al een paar dagen na de opening moest het de deuren alweer sluiten vanwege de eerste lockdown. “Maar aan de basis van het ontbreken van succes ligt het ontbreken van kennis en kunde en was het leerproces te kostbaar voor dit particulier museum met zijn ambitieniveau. En die kennis had zinvol geweest, wanneer we eerst een museum hadden gerealiseerd en vervolgens daar een gebouw om heen zouden hebben gebouwd, in plaats van andersom. Dan hadden we het waarschijnlijk heel anders gedaan”, aldus de voorzitter van Stichting HDMZ, die daarmee ook ondubbelzinnig de hand in eigen boezem steekt.

Wat er nu met het splinternieuwe gebouw gaat gebeuren is niet duidelijk. Recentelijk nog werden er succesvol live uitzendingen van verkiezingsdebatten georganiseerd en het zou jammer zijn als de openbare functie voor het dorp verloren gaat. De bal ligt nu bij Stichting Genevieve, eigenaar van het pand, de collectie en het vermogen van Jan F. van Beelen. Daarover binnenkort meer in de Zandvoortse Courant.

Deel dit: