9 september 2021

Doe mee met de Open Monumentendagen

In het weekend van 11 en 12 september zijn de Open Monumentendagen. Dit jaar wordt in samenwerking met het Zandvoorts Museum, Behoud Zandvoorts Cultureel Erfgoed (BZCE) en de gemeente Zandvoort van 11.00 tot 16.00 uur een programma gepresenteerd dat is gevuld met historische en informatieve bezienswaardigheden.

Op zaterdag wordt het weekend om 11.00 uur geopend met het hijsen van de vlaggen voor het bordes van het raadhuis. Vervolgens is vanaf het Zandvoorts Museum een gezellige wandelroute door het oude gedeelte van het dorp, langs een aantal historische rijksmonumenten die speciaal geopend zijn voor dit weekend. Daarbij zijn nog een paar extra activiteiten in de route verwerkt, die geschikt zijn voor zowel jong en oud met als doel om het behoud van het erfgoed ook in de toekomst veilig te stellen.

Wat is úw monument?

Via de hoofdingang van het raadhuis kunt u onder begeleiding de raadszaal en de oude B&W kamer bezoeken. Er wordt over diverse aanwezige monumentjes verteld zoals de fraaie glas in loodramen met de wapens van de burgervaders erin. Als de weersomstandigheden het toelaten zal Mieke Hollander in Zandvoortse klederdracht tonen hoe vroeger ‘de grote was’ werd gedaan. In het museum staat een verhalentafel waar u uw kennis over het dorp kunt toetsen door middel van een kleine quiz. Verder kunt u uw eigen anekdotes en verhalen kwijt over het thema van dit weekend: ‘Mijn monument is Jouw monument’. Daarbij kunt u ‘uw monument’ aangeven. Dit wordt dan genoteerd en de uitkomst wordt volgende week in deze krant vermeld.

De twee Zandvoortse kerken zijn speciaal voor deze dagen geopend. In de Protestantse kerk vertellen vrijwilligers over de geschiedenis van de kerk. Bij de St. Agathakerk is nog voor het laatste weekend de zomerexpositie te bezichtigen, met schilderijen van dorpsgenoot Ronald van der Mije en beelden van Clementine van Polvliet (overleden in 2021).

Het start- en eindpunt is het Zandvoorts Museum, daar ontvangt u tevens het routeboekje. De activiteiten en het boekwerkje zijn gratis. Doe mee met de mooie wandelroute en geniet van het oude dorp van Zandvoort. Iedereen is welkom op 11 en 12 september van 11.00 tot 16.00 uur. 

Deel dit: