18 september 2022

‘Dobberende Flessen’ voor een mooi en schoon Zandvoort

Vandaag 18 september is het de jaarlijkse ‘World Clean Up Day’. Deze dag is bedoeld om de aandacht vast te houden voor de zorgwekkende hoeveelheid zwerfafval. In dat kader is ook in Zandvoort een scholenprogramma ‘Dobberende Flessen’ georganiseerd met als resultaat de feestelijke onthulling op het Badhuisplein van het gelijknamige kunstwerk.

Plastic zwerfafval is wereldwijd een groot probleem, op land, maar ook in zeeën. Plastic valt daar uiteen in zeer kleine deeltjes – de zogeheten plastic soep – die nauwelijks nog te detecteren zijn, in vissen terecht komen en niet worden uitgescheiden. Dat leidt tot schade aan de gezondheid van vissen en vis op onze borden die plastic bevat.

Project Dobberende Flessen

Dit project is een initiatief van Plastic Circle, die een kunstwerk liet ontwerpen dat door leerlingen van deelnemende scholen gevuld kan worden met verzameld plastic afval. De leerlingen van de basisscholen in Zandvoort hebben de afgelopen zes weken in de straten in hun omgeving plastic doppen en deksels verzameld. Op die manier draagt het project bij aan bewustwording bij kinderen en staat er nu een fraaie serie kunstwerken op het Badhuisplein die ons allemaal bewuster maken van zwerfafval in ons dorp.

Afval en recycling

Plastic Circle heeft de afgelopen weken ook lessen verzorgd op de scholen. Over waarom plastic afval schadelijk is als zwerfvuil, maar ook heel nuttig kan zijn bij hergebruik. Vandaar ook dat de lessen mogelijk gemaakt zijn door sponsoring van Spaarnelanden. “Afval, ook plastic afval, kan waardevol zijn als grondstof voor nieuwe producten. En deze recycling vermindert ook de hoeveelheid zwerfafval. Dat kinderen dat al leren is heel belangrijk, zij zijn immers de toekomst”, aldus Arthur Verdaasdonk van Spaarnelanden. De aanwezige wethouders bevestigen dit. Lars Carree, met onderwijs en duurzaamheid in de portefeuille, benadrukt het belang van dit initiatief:  “Wij zijn op allerlei manieren bezig met het milieu in ons dorp. Meer groen, bijvoorbeeld, en minder zwerfafval. Dit initiatief voor onze kinderen sluit daar perfect op aan. Als zij nu al leren dat je afval niet zomaar op de grond gooit, dat als je een leeg blikje op straat ziet liggen het een kleine moeite is het even in de prullenbak te gooien, dan is er echt al heel veel gewonnen”. “En denk ook aan de uitstraling van ons dorp”, vulde Martijn Hendriks (wethouder strand en openbare ruimte) aan. “Dat maakt een schoon dorp en een schoon strand ook nog economisch waardevol. Dit initiatief past daarom perfect bij allerlei ambities die de nieuwe coalitie onlangs heeft opgesteld.”

Juttersgeluk

De Kunstwerken op het Badhuisplein worden na verloop van tijd weer verwijderd. Het plastic wordt omgesmolten en verwerkt in allerlei innovatieve en bruikbare objecten, zoals zeepbakjes, sieraden, lampen en nog veel meer. Juttersgeluk is een stichting die dagelijks probeert plastic afval van de stranden te verzamelen en er nieuwe producten van te maken. De stichting werkt met mensen die hun plek op de arbeidsmarkt nog niet gevonden hebben en helpt hen zo om werkervaring op te doen en daarmee hun kansen te vergroten. De stichting heeft een eigen site met webshop, waar je de producten kunt bekijken en bestellen.

Pierre Winkler

Deel dit: