22 maart 2021

Directie Dutch GP gaat voor volle tribunes

Het had een knalfeest moeten worden afgelopen zomer: de Formule 1. Maar de terugkeer ging helaas niet door op 3 mei 2020. De datum waarop het nu moet gebeuren is op 5 september 2021. Hoewel er veel beperkingen zijn door corona, gaat circuitdirecteur Robert van Overdijk volgens de NOS ervan uit dat het racespektakel dit jaar wel naar Zandvoort komt. “Wij gaan gewoon verder met organiseren alsof er 104.000 man per dag op het circuit zijn.”

Het is dan wel belangrijk dat alle betalende bezoekers de Dutch Grand Prix kunnen bijwonen. “We hebben dit evenement voor elkaar gekregen dankzij kopers van kaarten en sponsoren die hun nek hebben uitgestoken”, zegt Van Overdijk, die tevens directeur van de DGP is.

Financiële steun

Steun van de overheid kreeg de organisatie niet. “We moesten het zelf oplossen, maar dat betekent dat we afhankelijk zijn van die inkomsten om een race van deze omvang te kunnen organiseren. Op het moment dat we geen hulp krijgen, is het alles of niets.” Het organiseren van de race met een kwart van de beschikbare capaciteit kan niet zonder steun, zegt Van Overdijk. “Zonder hulp kunnen we niet met 25.000 man per dag rijden. Ergens zal er dan hulp vandaan moeten komen, vanuit de overheid of de FOM [het management van de Formule 1, red.].”

Steun van de overheid is niet realistisch, weet ook Van Overdijk. Maar hij denkt wel dat de FOM de organisatie van Zandvoort financieel ondersteunt mochten de tribunes niet vol kunnen zitten door de coronamaatregelen. “Als zij dolgraag in Nederland willen rijden, moet je daarmee het gesprek aangaan.”

Zandvoort staat voor dit jaar gepland in september en niet meer in mei. De organisatie zette eind vorig jaar al in op een race later in het jaar. “Toen we vorig jaar moesten doorschuiven naar 2021, gingen we met elkaar het gesprek aan”, legt Van Overdijk uit hoe het contact met de FOM verloopt. “Wij hebben gedacht: wat is logisch? Met alles wat je op dat moment weet, dien je een verzoek in om wat later in het jaar op de kalender te staan.”

“Ik ben ervan overtuigd dat als we 104.000 mensen per dag hebben, een van de eerste grote evenementen na de coronaperiode, dan moet dat fantastische plaatjes opleveren”, vertelt een opgetogen Overdijk.

Bron: Mediapartner NH Nieuws

Deel dit: