10 december 2021

‘De Krochten’ met Tom America

Woensdagavond 15 december om 20.00 uur is op ZFM Radio weer een live aflevering te beluisteren van ‘De Krochten, een zoektocht naar de wortels van de Nederrock’. Dit keer is Tom America, mensendichter, taalkunstenaar en muzikant, te gast. Als geen ander weet hij taal en tekst met muziek te combineren, wat intrigerende, niet alledaagse muziek oplevert.

Henk Hofstede, die door America’s toedoen op het spoor is gezet van het surrealisme, is ook aanwezig en vraagt de taalgoochelaar om een bijdrage te leveren aan La Grande Parade, een plaat die verschijnt naar aanleiding van een overzichtstentoonstelling van moderne kunst in het Stedelijk Museum in 1985. De opdracht: laat je inspireren door een kunstwerk uit de expositie.

MAM wil een hommage brengen aan het schilderij Maternité van Pablo Picasso. Voor Maternité (1986) interviewt America zijn moeder. Hij werpt haar de vraag “mam, weet jij nog wanneer ik voor het eerst een boterham met kaas gegeten heb?” voor de voeten. Haar antwoord monteert zoonlief tegen een achtergrond van Chinees aandoende klanken: “Nou dat is moeilijk te zeggen wanneer je dat precies gegeten hebt, maar ik denk dat je toen een jaar of drie was, toen je bij opa en oma gelogeerd had en eh… toen Carlo geboren was.” Vervolgens barst de song los op een funkgroove die afgekeken lijkt van Talking Heads.

Met zoiets triviaals als een boterham met kaas als onderwerp is de song een kantelpunt in de Nederlandstalige popmuziek. Later zal Erik de Jong (Spinvis) bekennen dat dit nummer hem de weg wees.

Dus ben je benieuwd naar de verhalen en de muziek van Tom America, luister (en kijk) dan woensdagavond 15 december van 20.00 tot 22.00 uur naar ‘De Krochten’ op ZFM Radio via zfm-live.nl of via Tunein (playlists van ZFM Radioprogramma De Krochten).

Als aanvulling hebben de programmamakers op Spotify een playlists gemaakt van de nummers die gespeeld zijn in het programma aangevuld met favorieten van de gast van deze avond. De playlist van Tom America heet: ‘De Krochten Tom America’.

Deel dit: