3 september 2021

Dag 1 van het Grand Prix weekend zit er op

Vandaag was het Super Friday, de eerste dag van de terugkeer van de Formule 1 op Zandvoort. De organisatie van de Dutch Grand Prix meldt dat volgens verschillende betrokken diensten deze eerste dag ordentelijk is verlopen. Samenvattend kan geconcludeerd worden dat het ‘een leerzame dag’ was.

Het was al vroeg druk in Zandvoort. De instroom van de circa 65.000 oranje-fans verliep vloeiend. Er zijn geen files ontstaan en bezoekers arriveerden, zoals verwacht, voornamelijk te voet, met de fiets en met het openbaar vervoer. De zon ging steeds meer schijnen en de temperatuur liep op tot zomerse waarden.

De tribunes kleurden oranje, wat een mooi maar tegelijk ook een wat vreemd gezicht was. Omdat iedereen via de corona check app kon aantonen gevaccineerd of getest te zijn, en omdat iedereen een vaste zitplaats had op de tribune, was het mogelijk om de 1,5 meter maatregel los te laten op het evenemententerrein. Echter de massale bewegingen tussen de populaire programma-onderdelen (de vrije trainingen van de Formule 1) door gaf toch een discutabel beeld. Tijdens deze pauze vielen als gevolg van een technische storing ook nog eens de kassa’s uit bij een kwart van de horecaverkooppunten, met als gevolg grotere drukte dan voorzien.  

Extra maatregelen

Na de eerste vrije training van de Formule 1 hebben de organisatoren in overleg met de gemeente extra maatregelen getroffen om voor betere spreiding te zorgen na afloop van de tweede vrije training. Om elkaar op het terrein de ruimte te geven en de doorstroom te bevorderen werden bezoekers via de grote schermen, de speaker en sociale media kanalen gevraagd om hun vaste zitplaats te gebruiken om zo de maatregelen in acht te nemen. Tevens werden overal vrijwilligers ingezet om de mensen hier ook op te wijzen en horecapersoneel heeft bezoekers instructies gegeven om consumpties op de tribune te nuttigen. Bij de uitstroom van het publiek na het tweede Formule 1 onderdeel was hierdoor de mensenstroom een stuk beter gereguleerd.

Om spreiding en de uitstroom aan het einde van dag te bevorderen werden de bezoekers via pushberichten verzocht om niet direct richting huis te vertrekken, maar bijvoorbeeld het strand of horecagelegenheden in Zandvoort te bezoeken. Ook dit droeg bij aan een betere spreiding van de uitstroom aan het eind van de dag. Het centrum en het strand, waar het tot dan toe overwegend rustig was geweest, liepen langzaam vol met racefans.

Dag 1 heeft al met al een aantal leermomenten opgeleverd die zaterdag en zondag goed van pas zullen komen. Voor meer informatie over het vervolg van het raceweekeinde, kijk op www.dutchgp.com.

Deel dit: