4 februari 2020

Culinair Zandvoort in 2020 niet meer op de kalender

Afgelopen week heeft het bestuur van Culinair Zandvoort, met pijn in het hart, besloten dat zij in 2020 Culinair Zandvoort niet gaat organiseren. Harry Lemmens, een van de organisatoren, laat weten dat dit geen lichtzinnig besluit is geweest.

Vorig jaar bleek al dat het lastig was om het aantal deelnemers dat nodig is voor een geslaagd evenement bij elkaar te krijgen. “We hebben toen behoorlijk ons best gedaan om alsnog tot een acceptabel aantal te komen. Dit jaar zijn we bewust vroeg begonnen met de inschrijving voor Culinair Zandvoort. Als we er dan één of twee zouden missen hadden we waarschijnlijk nog wel een rondje gebeld maar het tekort aan inschrijvingen was nu echt te groot”, zegt Harry Lemmens namens de organisatie. “En ook al was dit scenario van tevoren besproken, de beslissing was alsnog niet makkelijk.”

Populair evenement
Dat deze beslissing niet makkelijk was heeft alles te maken met het plezier dat de organisatie haalde uit het organiseren van dit evenement. Met honderden vrijwilligers zorgde de organisatie al jaren voor drie dagen feest op het Gasthuisplein. Lemmens: “Wat ooit in februari 2009 in de auto onderweg naar Frankrijk bedacht is als feestje vanwege het 25-jarig jubileum van ons bedrijf Janssen & Kooy, is uitgegroeid tot een zeer geliefd evenement. Toen het evenement in 2019 niet door dreigde te gaan hebben we veel reacties gekregen. Van bezoekers, vrijwilligers én ondernemers. ‘Dit mocht echt niet gebeuren’ was de algemene strekking van de vele reacties.”

Duidelijk doel 
En ook al is het evenement nog altijd een van de populairste evenementen in het dorp, toch lijkt het concept niet meer levensvatbaar. “In de jaren hebben mensen gevraagd en ongevraagd met ons mee gedacht. Groter, andere locaties, juist wel deelnemers buiten Zandvoort, juist niet. Er is van alles de revue gepasseerd”, aldus Lemmens, die aangeeft dat de initiatiefnemers en organisatoren van Culinair Zandvoort altijd heel duidelijk voor ogen hebben gehouden waarom ze het evenement jaar op jaar organiseerden. “Culinair Zandvoort is opgezet zodat Zandvoortse ondernemers een ‘levende advertentie’ konden plaatsen. En als diezelfde ondernemer dan om verschillende redenen niet meer kan of wil deelnemen, dan moeten we gaan nadenken of we ons doel niet uit het oog gaan verliezen.”

“Dat wil niet zeggen dat we voor altijd de handdoek in de ring gooien hoor! Daarvoor vinden we het veel te leuk. Maar hoe, wat of wanneer? Geen idee, dat ligt er maar net aan wanneer er iemand van ons weer een leuk idee heeft. Eén ding scheelt, we gaan nog elk jaar op wintersport dus wie weet ontstaat er onderweg wel weer eens een goed idee”, sluit Lemmens af.

Deel dit: