26 april 2022

Circuit Zandvoort krijgt wederom gelijk in stikstofzaak

De Rechtbank Noord-Holland heeft CM.com Circuit Zandvoort gelijk gegeven in de zaak over de stikstofberekening en de natuurvergunning van het circuit. Deze uitspraak bevestigt dat het circuit zorgvuldig te werk is gegaan. De procedure was aangespannen door een aantal natuur- en milieuorganisaties.

De Rechtbank stelt vast dat Circuit Zandvoort jaarlijks niet méér stikstofdepositie veroorzaakt dan was toegestaan voor de terugkeer van de Dutch Grand Prix in 2021. De rechtbank stelt ook vast dat Circuit Zandvoort een bestaand recht heeft om onbeperkt het hele jaar het circuit te gebruiken en ook grote evenementen te organiseren. De Dutch Grand Prix valt volgens de rechtbank uitdrukkelijk onder dit bestaande recht. Met de nieuwe natuurvergunning wordt de exploitatie van het circuit wel beperkt. Er kan daarom geen toename zijn van stikstofdepositie en dus is de vergunning terecht verleend, oordeelde de rechter.

Circuitdirecteur Robert van Overdijk is verheugd met de uitspraak: “Maar veel belangrijker is het feit dat we door kunnen met de jaarlijkse exploitatie van het circuit, inclusief de organisatie van de Formule 1 Dutch Grand Prix. Niet alleen voor ons maar vooral voor de regio, omdat het evenement zorgt voor een economische impact van vele miljoenen.” Hij geeft aan dat hij graag in gesprek blijft met de natuur- en milieuorganisaties over het afstemmen van de lange termijnplannen van het circuit en de impact daarvan op het milieu.

Al met al is dit de 34e juridische procedure waarin wordt vastgesteld dat het circuit voldoet aan de wet- en regelgeving.

Deel dit: