4 mei 2020

Ceremonies tijdens Dodenherdenking verliepen anders maar wel waardevol

De herdenkingen op 4 mei waren door de coronacrisis anders dan andere jaren. Het college, het comité 4 mei en de joodse gemeenschap herdachten maandag allemaal op een verschillend tijdstip, onaangekondigd en zonder publiek.

Al om 09.00 uur legden rabbijn Spiero en burgemeester David Moolenburgh bij het Joods Monument een krans voor de Zandvoortse Joden die in de Tweede Wereldoorlog weggevoerd en vermoord werden door de bezetter. Ditmaal waren er geen toespraken, geen gedicht van een jongere en geen Jizkor en Kaddisj uitgesproken door de rabbijn. De bijeenkomst was kort en sober. Rond 10.30 uur waren het twee vertegenwoordigers van het 4 mei comité die op deze plaats een krans legden, en ook nu geen toespraken.

Ook in de ochtend werden door de begraafplaatscommissie op begraafplaats Noorderduin boeketten gelegd bij de zes oorlogsgraven, waaronder die van de 12 onbekende soldaten.

Om 17.00 uur was een vertegenwoordiging van de Zandvoortse veteranen bij het Nationaal Monument op de Van Lennepweg aanwezig om alle gesneuvelde militairen te herdenken die tijdens en na de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Met een eregroet werden ze herdacht.

Rond 18.00 uur legden burgemeester David Moolenburgh en wethouder Joop Berendsen namens de gemeente en het college een krans bij het Nationaal Monument op de Van Lennepweg. Zonder publiek, zonder het trompetsignaal en zonder het Wilhelmus. Doodstil was het er.

De trompettist van de Damiate band, de band die normaal gesproken de muzikale begeleiding verzorgd bij de herdenking in Zandvoort, kwam toch naar Zandvoort om voor en na de landelijke twee minuten stilte The Last Post en het Wilhelmus te spelen. In eerste instantie was het idee om dat vanaf het bordes van het raadhuis te doen, maar toen daar geen toestemming voor werd gegeven, deed hij dat vanaf de vlonder in de vijver van Park Duijnwijk, de plek waar een paar dagen eerder nog met een grote quiz ‘Woningsdag’ werd gevierd.

Vier burgemeesters uit de regio, waaronder Zandvoorts eerste burger David Moolenburgh, hebben maandag tijdens een plechtigheid ter gelegenheid van 4 mei een bezoek gebracht aan de Eerebegraafplaats aan de Zeeweg in Overveen. Ook deze plechtigheid stond in het teken van 75 jaar Bevrijding. – Foto: Cor van Ipperen

Deel dit: