22 augustus 2022

Catamarans en kitesurfers zaterdag in NAM-REM Race

Aanstaande zaterdag klinkt om 12.00 uur bij de watersportvereniging Zandvoort het startschot van de NAM-REM race en vertrekken ruim 30 catamarans en 50 kiters voor de traditionele lange afstandsrace richting Noordwijk, Katwijk en weer terug.

Wat ruim 40 jaar geleden begon als het Rondje REM is nog steeds een vaste prik op de kalender voor catamaranzeilers. Nieuw dit jaar is dat er ook kitefoilers meedoen. Zij vliegen op kleine plankjes met een foil bijna een meter boven het water en kunnen snelheden behalen van 60km/u.

Ook bij de zeilers doen zogenoemde foilende boten mee, die grotendeels boven het water zweven. De grote vraag dit jaar is dan ook wie nu echt het snelst is.

Tot wel 100 km varen

Na de start gaan alle deelnemers in zuidelijke richting. Het traject van de race voert langs Langevelderslag, Noordwijk, Katwijk en vanaf daar naar een boei ver op zee, waar voorheen het REM-eiland stond, waar de race haar naam aan dankt. Vervolgens varen de deelnemers terug naar Zandvoort. Afhankelijk van de windrichting kan de tocht wel zo’n 100 kilometer zijn. De eerste boten worden 2,5 uur na de start weer terug verwacht.

De weersomstandigheden zijn en zeer belangrijke factor voor het slagen van de race, maar vooralsnog ziet het er geweldig uit voor dit jaar. De reddingsbrigade en de KNRM zorgen voor de veiligheid op zee, voor het geval het onverhoopt ergens mis zou gaan.

Na een uitgebreide briefing zullen de deelnemers om 12.00 uur van start gaan. Eerst de catamarans, vrijwel direct gevolgd door de kiters. De deelnemers zullen naar verwachting tussen 14.00 en 16.00 uur over de finish komen.

Deel dit: