19 juli 2021

Car Art tentoonstelling in het raadhuis

Auto’s gemaakt van kentekenplaten, stoelen van uitlaten en schilderijen met gebruikte motorolie zijn vanaf 16 juli te zien in het Pop up museum in het raadhuis van Zandvoort. Deze tentoonstelling bewijst dat auto’s en kunst heel goed samengaan. Uit de inzending die vorig jaar volgde op een oproep om werk in te zenden voor een Car Art tentoonstelling zijn drie hedendaagse kunstenaars uitgekozen die de spits mogen afbijten.

De uit Weert afkomstige Jack Vreeke is een veelzijdig kunstenaar. Naast schilderijen van grote binnenvaartschepen, geëmailleerde stoelen en nummerhuisjes maakt Vreeke Art Cars van kentekenplaten waarvan het eerste automodel in 2007 meteen al werd genomineerd voor de Nederlandse Designprijs. Inmiddels heeft hij 12 Art Cars gemaakt, waarvan er vijf te zien zijn in de tentoonstelling. De vier kleinste paste net door de monumentale deur, de grootste, de ‘Joyrider’ staat te pronken in de centrale hal van het oude Raadhuis.

De keramist Willem Freeke maakte met de stoelen van auto-uitlaten een éénmalig uitstapje naar een ander materiaal. Door zijn werkzaamheden bij de staalfabriek in IJmuiden ontstonden ideeën om met metaal te werken. De stoelen zijn gemaakt van staal en afgekeurde uitlaten die anders naar het buitenland zouden zijn ge-exporteert.

De beeldend kunstenaar Johannes Steendam uit Rotterdam stuurde vorig jaar zijn olieschilderijen in: niet een olieverfschilderij maar een schilderij van afgewerkte motorolie op dik aquarelpapier. Een medium waarvan je niet verwacht dat je er mee kon schilderen. Gefascineerd door auto’s en zijn onderdelen kwam Steendam er bij toeval achter dat een druppel motorolie op papier een heel mooi effect opleverde. Er ontstonden eindeloze landschappen op papier. Met meer olie op de penseel, wordt het effect donker. Geeft de kwast minder olie af dan is het bruin en licht van kleur. Natuurlijk verlopende lijnen ontstaan en vlakken verhouden zich tot elkaar in een olieveld: oilfield. Het Pop up museum heeft met zijn nieuwste olieschilderij Dripping II een primeur te pakken.

De tentoonstelling is een onderdeel van de side-events van Zandvoort Beyond en zal 23 augustus worden uitgebreid met een drie weken durende Car Art route op de Boulevard de Favauge. De expositie is een samenwerkingsproject tussen het Zandvoorts museum, de Kabelfabriek in Delft en Anne Marion Cense.

Deel dit: