11 augustus 2020

Burgemeester breekt lans voor hardwerkende vrijwilligers reddingsbrigade 

Op zondag 9 en maandag 10 augustus is in Zandvoort de rode vlag gehesen. Bij een rode vlag is het verboden om in het water te gaan of te blijven. Burgemeester David Moolenburgh benadrukt de noodzaak om hierbij de instructies te volgen: “We zien helaas nog te vaak dat badgasten alle waarschuwingen en instructies negeren.”

Een harde stroming in combinatie met aflandige wind en in sommige gevallen hoge golven zorgden de afgelopen dagen voor een zeer gevaarlijke situatie. Hierdoor waren al ruim 50 zwemmers in de problemen gekomen en door de reddingsbrigade uit het water gered. Op zondag werd de situatie dusdanig gevaarlijk dat besloten is de gele vlag te verwisselen met de rode vlag. Naast het uithangen van de rode waarschuwingsvlaggen zijn omroepinstallaties ingezet en zijn zwemmers actief door de reddingsbrigade en de politie gevraagd het water uit te komen. Het hijsen van de rode vlag is zeer uitzonderlijk, het was voor het eerst in de afgelopen 15 jaar.

Het aantal incidenten van de afgelopen dagen maakt volgens de burgemeester nogmaals duidelijk hoe gevaarlijk de zee is. Voor mensen die niet tot matig kunnen zwemmen, maar ook voor de meer gevorderde zwemmer. Er kunnen onderstromen aanwezig zijn, gevaarlijke muien of diepe sleuven die niet zichtbaar zijn met het oog. “Vandaar dat het zo ontzettend belangrijk is om de instructies en waarschuwingen op te volgen van de reddingsbrigade. Zij weten precies waar de zee gevaarlijk is en waar dus niet gezwommen mag worden”, aldus Moolenburgh.

De reddingsbrigade draait volledig op vrijwilligers die zich in hun vrije tijd inzetten voor de veiligheid van een ander. Moolenburgh spreekt uit veel respect en waardering te hebben voor al deze hardwerkende vrijwilligers: “De afgelopen dagen waren een enorme uitdaging door het hete weer, de drukte en de gevaarlijke situatie in het water waarbij zij vele keren hebben moeten uitrukken. Ik vind het dan weerzinwekkend hoe er gereageerd wordt door bepaalde strandbezoekers op de oproep van de vrijwilligers van de reddingsbrigade om uit het water te komen. Ze blijven ondanks de oproep gewoon lekker in het water zitten, gepaard met handgebaren en scheldpartijen. Dat betekent dat op dat moment ook een beroep moet worden gedaan op andere hulpdiensten die hun handen al vol hebben om de situatie op deze warme en uitzonderlijk drukke dagen in onze badplaats beheersbaar te houden.”

De burgemeester benadrukt dat het zwemmen in zee ieders eigen verantwoordelijkheid is. “Maar bij deze doe ik wel nogmaals de oproep; volg te allen tijde de instructies op van de reddingsbrigade. Ga niet de zee in als je niet kan zwemmen, de zee is verraderlijk. En met klem wil ik iedereen vragen zich te gedragen. Iedereen is welkom in Zandvoort, maar het uitschelden van hardwerkende vrijwilligers die zich inzetten voor ieders veiligheid is en blijft schandalig.”

Deel dit: