14 september 2020

Buitenexpositie fotograaf Bakels op video

Op het Badhuisplein is een mooie foto-expositie te zien van het oude Zandvoort van voor de Tweede Wereldoorlog. Voor de foto’s is geput uit het rijke archief van de familie Bakels. Aanvullend is een korte video gemaakt van de foto’s die gebruikt zijn in de expositie. 

Onder bijna elke foto van Zandvoort uit de tweede helft van de 19e eeuw en de eerste helft van de 20e eeuw zou als naam van de fotograaf moeten staan: Anth. Bakels. Drie generaties Bakels zijn verantwoordelijk voor een historisch beeldarchief dat van onschatbare waarde is en zijn gelijke niet kent. Vanaf de opening van zijn eerste fotozaak in 18745 in de Kerkstraat, legde Anthonie Bakels de ontwikkelingen van de badplaats op de gevoelige plaat vast.

Zijn zoon Anthonie en dochter Elisabeth deden hem dat na tot ruim na de Tweede Wereldoorlog en vervolgens hebben Ton en Fred Bakels, als derde generatie, de traditie tot in de 80’er jaren voortgezet. Door al hun inspanningen is een periode van circa 140 jaar met duizenden foto’s vastgelegd. De beelden geven de veranderingen aan die Zandvoort in deze jaren heeft doorgemaakt.

In opdracht van het Zandvoorts Museum is de foto-expositie op het Badhuisplein tot stand gekomen en ter aanvulling daarop is een korte video gemaakt met een gesproken uitleg bij de foto’s:

Deel dit: