5 maart 2021

Broedseizoen is weer begonnen

Het broedseizoen is weer begonnen! Onder andere in Nationaal Park Zuid-Kennemerland bouwen veel vogels de komende maanden hun nest. Bezoekers worden met spandoeken extra geattendeerd om vooral op de paden en wegen te blijven. De tekst is duidelijk: ‘Blijf jij op het pad? Dan blijf ik op mijn nest’. 

Het is sinds vorig jaar een heel stuk drukker geworden in de duinen rondom Zandvoort. En nu het voorjaar is begonnen, trekken mensen nog vaker de natuur in om hiervan te genieten. Dat is heel positief natuurlijk, maar het betekent ook dat het voor de vogels lastiger is geworden om een rustig plekje te vinden voor het broeden. 

“We zijn blij dat veel bezoekers ons Nationaal Park weten te vinden voor een frisse neus, maar merken ook dat een gebrek aan kennis en bewustzijn leidt tot schade aan onze mooie natuur en dit baart ons grote zorgen”, vertelt Gwen Pellinkhof van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Om bezoekers te informeren over het broedseizoen, is NPZK de campagne ‘Blijf jij op het pad? Dan blijf ik op mijn nest’ gestart. De komende maanden hangen bij drukke entrees spandoeken met daarop deze slogan.

Op de paden blijven is niet alleen van belang voor broedvogels, ook andere dieren zoals konijnen, reeën, hagedissen en hazen krijgen in het voorjaar jongen en hebben rust en ruimte nodig. Sommige paden zullen daarom worden afgesloten, waaronder het Wisentenpad. Kijk voor de meest actuele informatie op www.np-zuidkennemerland.nl. 

Deel dit: