1 juli 2021

Boskalis Beach Cleanup Tour 2021 in augustus

Sinds 2013 wordt jaarlijks de Boskalis Beach Cleanup Tour georganiseerd langs de hele Noordzeekust. In 2020 ging de landelijke schoonmaakactie in verband met corona niet door, maar dit jaar vindt de actie wel weer plaats. Van 1 t/m 15 augustus gaan vrijwilligers dagelijks het strand op om onder leiding van Stichting de Noordzee de hele kuststrook schoon te maken. De laatste etappe eindigt in Zandvoort.

De Boskalis Beach Cleanup Tour staat dit jaar in het teken van vervuiling door sigarettenfilters. Op toeristische stranden zijn sigarettenfilters het meest gevonden soort afval, en lang niet iedereen weet nog dat er plastic in zit. Eén sigarettenfilter kan wel 8 liter water vervuilen. En dieren kunnen peuken aanzien voor voedsel.

Volgens Ewout van Galen, programmaleider Schone Zee bij Stichting De Noordzee, is het hoog tijd om deze vervuiling aan te pakken: “Elk jaar vinden we duizenden peuken bij de Boskalis Beach Cleanup Tour. Maar het strand is geen asbak. Deze zomer willen we hier aandacht voor vragen door de filters apart te houden en te tellen.”

Anders door corona

Al zeven zomers ruimt Stichting De Noordzee met duizenden vrijwilligers zoveel mogelijk afval van de Nederlandse Noordzeestranden. Door corona zal de komende editie er anders uitzien. Vorige edities liepen de deelnemers van punt A naar punt B en werden ze met bussen teruggebracht naar de startlocaties. Komende editie zal dat er anders aan toe gaan. Tijdens elke etappe zal Stichting De Noordzee een ‘Noordzeekraam’ opstellen waar deelnemers opruimmaterialen en uitleg krijgen. Vervolgens gaan ze binnen een groot afgebakend stuk strand aan de slag. Zo worden grote groepen mensen voorkomen en kunnen mensen voldoende afstand houden.

Inschrijven

De inschrijving voor deelname aan de Boskalis Beach Cleanup Tour is vandaag geopend. Aanmelden kan via www.beachcleanuptour.nl.

Deel dit: