13 januari 2021

Bijna geen honden en katten meer in het Dierenasiel

Het is bijna angstvallig stil te noemen in het Dierentehuis Kennemerland aan de Flemingstraat in Zandvoort Nieuw Noord. Het regionale opvangcentrum voor huisdieren staat op dit ogenblik zo goed als leeg. Nog een tweetal honden wachten op een nieuw baasje maar de rest, honden en katten, heeft allemaal een nieuw thuis gevonden.

Het asiel, dat door de Dierenbescherming Kennemerland geëxploiteerd wordt, volgt daarmee de landelijke trend die vorig jaar maart, aan het begin van de gedeeltelijke lockdown, is ingezet. Veel mensen kwamen plotseling veel thuis te zitten en zochten afleiding door een huisdier te nemen; dan wel voor de gezelligheid, dan wel voor de beweging.

In maart waren er nog 163 katten en 115 honden in de asielen. Een jaar eerder waren het in totaal 363 dieren. Daarvan heeft de Dierenbescherming er 30% kunnen plaatsen. “De asielen zijn nu zo goed als leeg. En het mooie is dat er geen dieren zijn teruggebracht. Dat zou je in eerste instantie verwachten. Dat mensen in een opwelling een dier gingen halen en vervolgens spijt zouden krijgen”, vertelt Carmen Silos, woordvoerder van de Dierenbescherming.

Maar de cijfers zijn heel goed. In Zandvoort zijn op dit moment nog maar twee honden over, katten zijn er helemaal niet meer. En dat er geen dieren worden teruggebracht is ook goed nieuws. “En dat terwijl het adoptiebeleid niet is versoepeld. Sterker nog: het is eerder aangescherpt”, aldus de woordvoerder. De laatste tijd is er zelfs een tekort aan adoptiehonden. Afsluitend zegt ze: “Geen honden en katten in het asiel is wel een heel vreemde gewaarwording voor ons hoor.”

Deel dit: