18 juni 2022

Beste nieuwjaarsreceptie ooit!?

Wat eerst leek op een melig idee bleek uiteindelijk een regelrecht schot in de roos. De ‘uitgestelde’ nieuwjaarsreceptie vrijdagavond, buiten bij een zonovergoten Beach Club Tien, werd drukbezocht en was beregezellig. Volgens veel aanwezigen was het de beste nieuwjaarsreceptie ooit en dus voor herhaling vatbaar.

De laatste nieuwjaarsreceptie vond tweeëneenhalf jaar geleden plaats, op vrijdag 3 januari 2020. Het idee voor de uitgestelde nieuwjaarsreceptie ontstond nadat het organisatiecomité december vorig jaar de verzonden uitnodigingen moest herroepen en de traditionele nieuwjaarsreceptie voor de tweede maal op rij werd afgeblazen.

Normaal gesproken wordt de receptie georganiseerd en gefinancierd door de gemeente, ondernemers, maatschappelijke organisaties en verenigingen uit het dorp. De gemeente was direct enthousiast over het idee van de inhaalreceptie en om de door corona geplaagde ondernemers en organisaties te ontzien, bood zij aan om voor de gelegenheid vrijwel de gehele financiering voor haar rekening te nemen. Het overige deel werd vanuit het Holland Casinofonds gefinancierd.

Het resultaat is inmiddels bekend; een zeer geslaagde bijeenkomst die in vrijwel alles verschilde van de traditionele nieuwjaarsreceptie. Vanzelfsprekend was er wel de vertrouwde en bevlogen toespraak van burgemeester David Moolenburgh waarin hij terugkeek en vooruitblikte.

Hij riep in herinnering hoe we nog maar een half jaartje geleden midden in de boostercampagne zaten en aan het bijkomen waren van de lockdowns. Moolenburgh zei vurig te hopen dat de herwonnen open samenleving behouden blijft. Ook de oorlog in Oekraïne bleef niet onbesproken. De burgemeester bedankte iedereen die een steentje heeft bijgedragen aan de opvang, begeleiding en het welzijn van vluchtelingen.

Moolenburgh feliciteerde nogmaals de nieuwe politieke partij Jong Zandvoort met hun klinkende overwinning bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14 maart. Hij wenste de nieuwe coalitie veel succes en sprak zijn vertrouwen uit in de wethouders Hendrix, Bluijs, Kramer en Carree die komende dinsdag officieel worden benoemd. De eveneens aanwezige vertrekkende wethouders Ellen Verheij en Raymond van Haeften werden vooruitlopend op hun afscheidsreceptie voor bewezen diensten door de burgemeester uitvoerig bedankt.

Natuurlijk ging het ook over de geslaagde terugkeer van de Formule 1, waarmee Zandvoort zich in één klap wereldwijd op de kaart heeft gezet.  Het succes van verleden jaar heeft de lat meteen heel erg hoog gelegd, maar Moolenburgh heeft er alle vertrouwen in dat daar in september samen met alle betrokkenen een passend vervolg aan gegeven wordt. En dat bracht hem bij het opmerkelijkste deel van zijn toespraak.

Een recent rapport van de provincie Noord-Holland wijst uit dat recreatie en toerisme de komende 35 jaar met 34% zullen groeien. Dat heeft grote consequenties voor Zandvoort. “We faciliteren dat graag, maar ik doe een dringend beroep op met name de Rijksoverheid. Behandel ons niet langer als een gewone kleine gemeente. Als dé badplaats voor de Metropool Regio Amsterdam en gastheer van de Dutch Grand Prix zijn we niet gewoon, maar buitengewoon… Het landelijke en regionale belang van Zandvoort rechtvaardigt dat het meer aandacht en geld krijgt”, aldus een geestdriftige Moolenburgh die daarmee instemmende reacties bij de aanwezigen losmaakte.

Tot slot bedankte de burgemeester Ben Zonneveld, Hilly Jansen en Gillis Kok voor de voortreffelijke organisatie met een welverdiende bos bloemen. Ervan uitgaande dat het vrijdag de uitgestelde receptie van 2021 was, dan hebben we die van 2022 nog te goed, waarna een evaluatie met betrokkenen uit moet wijzen of er sprake is van een nieuwe traditie…

Bekijk hier de sfeerimpressies van de nieuwjaarsreceptie:

Credits: Léon van Esch
Credits: Zandvoort Inside
Deel dit: