6 oktober 2021

Beloofde skatebaan/pumptrack lijkt nog ver weg

Het is voor jonge Zandvoortse skaters al een hele poos geen pretje om te skaten op het enige skatebaantje in Zandvoort, zo vinden ze zelf. De eenvoudige baan langs het spoor, op de hoek Tollensstraat/Van Lennepweg, zou een upgrade krijgen en er zou een pumptrack bij het circuit komen, maar de gemeente lijkt die beloftes vooralsnog niet na te kunnen komen.

Skeelers en skateboards werden tijdens de coronacrisis flink verkocht en dat is ook te merken bij de skateparken. Ruben en Tijn, twee jonge Zandvoortse skatefanaten, merken dat ook bij de skatebaan langs het spoor. “Het zou fijn zijn als we wat meer ruimte zouden krijgen, want je klapt makkelijk tegen iemand aan”, vertellen ze. Ook vinden ze dat de huidige ‘obstakels’ van de baan gewoon maar neer zijn ‘gekwakt’ zonder dat er een gedachte achter zit.

Maar eerst hopen de jongemannen dat er iets aan het onderhoud wordt gedaan, want dagelijks staan ze stukken glas op te ruimen die, waarschijnlijk, hangjongeren hebben achtergelaten.

De gemeente Zandvoort herkent zich niet zo in het beeld dat er niet geluisterd wordt naar de skaters. “Sterker nog, het probleem is wel degelijk bekend en de wethouder wil werken aan een nieuwe locatie en baan”, aldus een woordvoerder.

Toch niet bij het circuit

Er werd eerder dit jaar al gesproken over een locatie op Circuit Zandvoort maar daags na die uitspraken had de directie van het circuit al laten weten dat daar geen sprake van was. “We hebben de beoogde ruimte zelf heel hard nodig”, was het statement. Met andere woorden: voor de beide attracties zal een andere locatie gezocht moeten worden.

Tijdens de raadsvergadering van 28 september kwam de kwestie aan de orde bij de behandeling van het Speelruimteplan Zandvoort 2021. Omdat het al wat langer duurt, hadden OPZ, PVV en de VVD gevraagd om uiterlijk voor 1 december aanstaande een locatie voor een skate/pumptrack voor te stellen.

Pumptrack

Initiatiefnemer van een pumptrack in Zandvoort is raadslid Johan van Marle (D66). Hij is zelf een fanatiek mountainbiker en stelde voor om in Zandvoort een nieuwe pumptrack aan te leggen waar zowel skaters als mountainbikers gebruik van kunnen maken en dit te financieren uit het Corona Herstelfonds. “Omdat er hier in de buurt geen pumptrack is, zouden er alleen al daarvoor toeristen kunnen komen, dus goed voor Zandvoort. Daarbij komt dat we de Zandvoortse jeugd ook nog eens iets extra kunnen bieden, dus het mes snijdt dan aan twee kanten”, is Van Marle van mening.

Vooralsnog is er geen concrete locatie voor een skatebaan/pumptrack voorhanden, al zijn er wel wat opties te noteren. Verantwoordelijk wethouder Raymond van Haeften was deze week niet aanwezig en heeft dus niet kunnen reageren.

Deel dit: