13 november 2020

Amnesty gaat in Zandvoort actie voeren tegen verkrachting

In de week voorafgaand aan 25 november, de Internationale dag tegen geweld tegen vrouwen, voert Amnesty actie met de oproep: seks zonder instemming is verkrachting. Door het hele land worden acties gevoerd en op zondag 22 november ook op de boulevard in Zandvoort.

Activisten door het hele land hangen waslijnen op. Op de kleding die daaraan hangt staan persoonlijk boodschappen over waarom instemming zo belangrijk is en waarom de huidige verkrachtingswet moet veranderen. Ook in Zandvoort wordt er actiegevoerd op zondag 22 november van 12.00 tot 15.00 uur. Locatie: op de boulevard de Favauge ter hoogte van strandpaviljoen PlaZand.

Sandra Piepenbrock zal de actie in Zandvoort begeleiden: “Neem je eigen kledingstuk mee of gebruik er 1 van ons om je tekst te delen op de waslijn. Er is ruimte om hierover in gesprek te gaan, op gepaste afstand en een leuk bedankje voor je deelname.”

De waslijnen staan symbool voor het aantal verkrachtingen in Nederland. De meeste kledingstukken zijn wit of van een lichte kleur, maar 1 op de 5 kledingstukken zijn geel, verwijzend naar de één op de vijf vrouwen die aangeeft ooit te hebben meegemaakt dat iemand haar lichaam ongewenst binnendrong. Ook hangen er groene kledingstukken, die verwijzen naar het aantal mannen dat is verkracht, namelijk ongeveer 1 op de 30.

Let’s talk about yes
Amnesty voert de campagne Let’s Talk about Yes om de huidige verkrachtingswet te veranderen. Volgens de huidige wet is er pas sprake van verkrachting als dwang bewezen kan worden. In veel gevallen is verzet niet mogelijk, omdat het slachtoffer van angst bevriest of is gedrogeerd. Het ontbreken van instemming voor seks is op dit moment niet strafbaar. Om slachtoffers beter te beschermen heeft minister Grapperhaus op 5 november aangekondigd dat alle vormen van onvrijwillige seks bestraft moeten worden als verkrachting. Amnesty juicht dit besluit toe, want seks zonder instemming moet niet alleen strafbaar zijn, maar ook als verkrachting worden erkend. Dit staat in internationale mensenrechtenverdragen en is ook belangrijk voor de erkenning van slachtoffers.

Deel dit: